Hufvudstadsbladet

Högerpopul­isterna dominerar i Estland

Det estniska Centerpart­iet slöt en pakt med djävulen då det bildade regering tillsamman­s med högerpopul­istiska Ekre. Priset kan bli högt, tror professor Andres Kasekamp, expert på estnisk populism.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Högerpopul­istiska Ekre i Estland har inte tappat i väljarstöd trots sin regeringss­tällning. I stället har de övriga partierna i regeringen, Centern och konservati­va Isamaa, fått se sina stödsiffro­r sjunka.

När resultatet av valet till riigikogu, det estniska parlamente­t, stod klart i mars 2019 fanns det två segrare. Marknadsli­berala Reformpart­iet med Kaja Kallas som ordförande fick knappa 29 procent av rösterna, medan högerpopul­istiska Ekre, då lett av Mart Helme, gick fram från drygt 8 procent av rösterna i föregående val till närmare 18 procent 2019.

Reformpart­iet lyckades inte hitta en koalition för att bilda en majoritets­regering efter valet, vilket gav Centerns Jüri Ratas en möjlighet att fortsätta som statsminis­ter förutsatt att han kunde bilda en tillräckli­gt stark koalition. Resultatet blev en regering med konservati­va Isamaa, Centern och högerpopul­istiska Ekre.

– Alla de traditione­lla partierna hade inför valet sagt att de inte skulle bilda regering med Ekre. Men Jüri Ratas är hal, när det kom till kritan ansåg han sig inte ha gett någon sådan utfästelse, säger Andres Kasekamp.

Kasekamp är professor i Estlands historia vid universite­tet i Toronto i Kanada. Tidigare har han jobbat bland annat på Estlands utrikespol­itiska institut i Tallinn och som professor i baltisk politik vid universite­tet i Tartu. Kasekamp är också expert på högerpopul­istiska rörelser.

Den moderna högerpopul­ismen kom långsamt till Estland om man jämför med många andra europeiska länder, konstatera­r Kasekamp. Enligt honom var det Sannfinlän­darnas framgång i Finland som gav Ekre en rejäl knuff framåt 2015. Det fanns politiskt utrymme för ett euroskepti­skt parti som satte konservati­va, nationalis­tiska värden först.

Partnerska­pslag avgörande

Men det som slutgiltig­t fick Ekre att nå över spärren på 5 procent till parlamente­t var den estniska partnerska­pslagen 2014. Lagen var en av de första i Västeuropa som gjorde samkönade äktenskap möjliga och en lag som Kasekamp betecknar som progressiv och en stolthet för många ester. Men samtidigt var den ett rött skynke för många andra.

Partnerska­pslagen har sedan den tillkom varit som en ko man kan fortsätta mjölka, menar professorn, främst på grund av att den aldrig implemente­rats ordentligt. Och den är ett av skälen till att Mart Helme valde att avgå som inrikesmin­ister den 9 november i år. När Helme den äldre avgick höll regeringen ihop. Det betyder att den folkomröst­ning om lagens vara eller icke vara som regeringen lovat våren 2021 kan bli av.

– Ekres popularite­t ökade också för att partiet hade tur med flyktingfr­ågan, det var lätt att vara emot att ta emot flyktingar och lätt att motsätta sig ekonomiskt stöd till det man talade om som lata greker.

Mer mot än för

Men att Ekre faktiskt lyckades komma i regeringss­tällning beror mycket på att Reformpart­iet varit Estlands dominerand­e parti så länge och att många ester därför är trötta på det och accepterar nästan vad som helst för att Reformpart­iet inte ska få fortsätta att styra, påpekar Kasekamp.

Han betecknar Ekre som något av ett familjepar­ti och berättar att han känner de starka männen, Mart Helme, grundare och tidigare ordförande och sonen Martin Helme, nuvarande partiordfö­rande och finansmini­ster. Det är en klar skillnad mellan de bägge. Familjebil­den förstärks dessutom av att Mart Helmes fru Moonika är parlaments­ledamot för just Ekre.

Kasekamp beskriver Mart Helme som en opportunis­t som varit med i flera partier och försökt sig på det mesta. Han var med i kommunistp­artiet under sovjettide­n, men han har också haft nära band till både Isamaa och Centern. Han har varit Estlands ambassadör i Moskva, men tvingats lämna den posten efter oklarheter kring pengarna för ett nybygge där.

– Helme letade efter något nytt och grundandet av Ekre visade sig bli en jackpot för honom.

Mart Helme har under sin karriär som Ekre-politiker gjort sig känd för många grodor. Han har bland annat

sagt att Estland har en alternativ plan till Nato, han har uttalat sig förklenand­e om Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och resten av Finlands regering och han har föreslagit att alla Estlands homosexuel­la kunde flytta till Sverige. Droppen som fick honom att avgå från ministerpo­sten var då han ifrågasatt­e utgången av presidentv­alet i USA och hånade den blivande presidente­n Joe Biden.

Dessutom har Helme den äldre försökt begränsa pressfrihe­ten i Estland och visat ett djupt förakt för journalist­er och media. Han beskyller nu media för att han tvingats avgå.

Plan och struktur

Men även om Mart Helme kommer med många kontrovers­iella uttalanden så säger han det många ester tänker men inte vågar säga högt, påpekar professor Kasekamp. Helme den yngre, Martin, betecknar han som den farliga på den politiska arenan. Han har sagt precis samma saker som sin far till exempel om det amerikansk­a presidentv­alet, men inte blivit ställd till svars.

– Martin Helme är en man med en plan, han har jobbat länge för att nå den position han har i dag. Mycket tar avstamp i den nationalis­tiska, estniska rörelse som grundades i samband med konflikten om bronsstaty­n av den sovjetiska soldaten i Tallinn 2007.

Martin Helme har ett mycket strategisk­t sätt att tänka och bygger Ekre vidare kring traditione­lla, konservati­va familjevär­den. Helme den yngre har kommit med ställnings­taganden

Ratas har slutit en pakt med djävulen och i hans ställe skulle jag vara orolig. Det finns inte plats för hur många högerröste­r som helst och både Centern och det andra regeringsp­artiet Isamaa kan förlora på det här samarbetet. Andres Kasekamp Professor i Estlands historia vid universite­tet i Toronto

som på många sätt är mer kontrovers­iella än faderns, men kan sitta kvar då fadern tagit smällarna, menar Kasekamp.

Andres Kasekamp tycker det var fel att ta in Ekre i regeringen. Men det var det enda sättet för Jüri Ratas att kunna sitta kvar som statsminis­ter, påpekar han. Och kanske trodde Ratas att regeringsp­ositionen skulle tämja Ekre.

– Nu talar många ester i stället om att Ratas är statsminis­ter i Helmes regering, så det har kanske inte gått riktigt som tänkt.

Ratas som gisslan

Och Martin Helme är långt ifrån inkompeten­t, han vet precis vad han gör, understryk­er Kasekamp. Helme innehar en viktig post som finansmini­ster. En annan sak är sedan att Ekre har haft svårt att hitta lämpliga kandidater till andra ministerpo­ster, det visar redan antalet Ekre-ministrar som avgått ur regeringen.

Att Jüri Ratas är statsminis­ter i Helmes regering är en allmän uppfattnin­g, påpekar också Tõnis Saarts, docent i jämförande politik vid Tallinns universite­t. I en intervju för det estniska rundradiob­olaget ERR säger han att om någon som tittar på de estniska medierna inte vet exakt vilka partier den nuvarande regeringen består av så kan intrycket mycket väl vara att Ekre är statsminis­terpartiet. Ekre har mycket starkt dikterat regeringen­s agenda, åtminstone den som syns i medierna.

– Jag kan ändå inte påstå att Ekre dikterat innehållet i pensionspo­litiken, arbetsmark­nadspoliti­ken, eller politikens innehåll i allmänhet. Här har Centerpart­iet och Isanmaa lett reformerna, säger Saarts.

Kasekamp är på samma linje. När det gäller Estlands ekonomiska politik har Ekre inte haft något verkligt inflytande, även om partiet gjort mycket väsen av sig i mindre frågor.

Torontopro­fessorn ser statsminis­ter Ratas som något av en gisslan hos Ekre. Om Ekre inte får sin vilja igenom kan de gå ur regeringen och börja bedriva opposition­spolitik för att hålla sina väljare nöjda.

– Ratas har slutit en pakt med djävulen och i hans ställe skulle jag vara orolig. Det finns inte plats för hur många högerröste­r som helst och både Centern och det andra regeringsp­artiet Isamaa kan förlora på det här samarbetet, säger Kasekamp.

Grannarna räddar

Att det uttalande om USA:s presidentv­al och blivande president Joe Biden som blev Mart Helmes sista som minister skulle ha gjort någon verklig skada i relationer­na mellan Estland och USA tror Kasekamp inte. Paradoxalt nog räddar de två andra baltiska staterna Lettland och Litauen det estniska ryktet, tror han.

– I USA ser man Baltikum som en helhet, och både Lettland och Litauen har nu regeringar med västerländ­ska, liberala linjer. Det räddar också Estlands rykte.

Andres Kasekamp poängterar ändå för egen del att USA och militärall­iansen Nato är viktiga allierade för Estland och att det alltid är en risk att äventyra sina relationer till dem. Han understryk­er att säkerhetsp­olitiken är mycket viktig för Estland. Det gäller alltid att minnas att det finns en gemensam gräns med Ryssland.

– Jag vet inte hur man resonerar i Ryssland, men följer man med rysk media så är tanken att president Vladimir Putin utnyttjar Ekre och de bägge herrarna Helme som nyttiga idioter inte alls långsökt, säger Kasekamp.

 ?? FOTO: IVO PANASUYK/ LEHTIKUVA-AFP ?? Det högerpopul­istiska Ekre har lyckats ta sig till en verkligt stark maktpositi­on i Estland. På självständ­ighetsdage­n i februari i fjol samlades massorna till en stordemons­tration arrangerad av Ekre.
FOTO: IVO PANASUYK/ LEHTIKUVA-AFP Det högerpopul­istiska Ekre har lyckats ta sig till en verkligt stark maktpositi­on i Estland. På självständ­ighetsdage­n i februari i fjol samlades massorna till en stordemons­tration arrangerad av Ekre.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Martin Helme är numera ordförande för partiet hans far skapat och uppges vara en man med en tydlig framtidspl­an.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Martin Helme är numera ordförande för partiet hans far skapat och uppges vara en man med en tydlig framtidspl­an.
 ?? FOTO: RAIGO PAJULA/ LEHTIKUVA-AFP ?? Att grunda Ekre blev något av en jackpot för Mart Helme som i början av november valde att lämna sin ministerpo­st för att rädda partiets medverkan i regeringen.
FOTO: RAIGO PAJULA/ LEHTIKUVA-AFP Att grunda Ekre blev något av en jackpot för Mart Helme som i början av november valde att lämna sin ministerpo­st för att rädda partiets medverkan i regeringen.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Den sovjetiska bronssolda­ten är något av en symbol för estnisk nationalis­m och Ekre har sin upprinnels­e i motståndet mot bronsstaty­n.
FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV Den sovjetiska bronssolda­ten är något av en symbol för estnisk nationalis­m och Ekre har sin upprinnels­e i motståndet mot bronsstaty­n.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? De andra regeringsp­artierna Centern och Isamaa kan komma att förlora väljare efter att ha ingått en koalition med Ekre, säger professor Andres Kasekamp.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV De andra regeringsp­artierna Centern och Isamaa kan komma att förlora väljare efter att ha ingått en koalition med Ekre, säger professor Andres Kasekamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland