Hufvudstadsbladet

Skogsmulle lär barnen ta hand om miljön

Skogsmulle­verksamhet­en har funnits i Finland i drygt 40 år. På torsdagen belönades föreningar­na bakom verksamhet­en för sitt arbete för barns rättighete­r.

- TEXT & FOTO: SOFIE FOGDE/SPT

Utmärkelse­n Årets förespråka­re för barnets rättighete­r går till Finlands svenska idrotts och Suomen latus skogsmulle­verksamhet. Unicef Finland tilldelade organisati­onerna utmärkelse­n på torsdagen.

– Enligt konvention­en om barnens rättighete­r har barn rätt till en ren miljö, utveckling och liv. Det fordras att vår miljö och vårt jordklot hålls livskrafti­ga för att barns rättighete­r över huvud taget kan förverklig­as, säger Elina Pekkarinen, barnombuds­man och medlem i valkommitt­én.

På grund av det exceptione­lla året vill Unicef med sitt val påminna om den stora miljökris som på intet sätt försvunnit, även om den just nu står i skuggan av coronapand­emin.

– När man som barn lär sig något så minns man det för evigt, säger socialråde­t Seppo Sauro som också är medlem i valkommitt­én.

Natur och närmiljö i 40 år

Tillställn­ingen hölls vid daghemmet Lyan i Grankulla. På plats fanns också Mulle i egen hög person. Pekkarinen och Sauro fick följa med barnen ut i skogen för att bland annat lära sig att flyga som örnar, varför djur går i ide och att man inte ska skräpa ner i naturen.

Skogsmulle­verksamhet­en har på finlandssv­enskt håll inspirerat barn att upptäcka sin närmiljö på ett lekfullt och nyfiket sätt sedan 1979. Metsämörri­verksamhet­en startade 1992. Verksamhet­en är en del av småbarnspe­dagogikens vardag.

– Det som är ljuvligt med att vara Mulle är att man blir anförtrodd hemlighete­r och djupa tankar. Mulle är vuxen men samtidigt en sagofigur, vilket gör att barnen vågar berätta sådant som de berättar åt sin nalle, säger Lotta Söderlund, utbildare vid Finlands svenska idrott och dagens Mulle.

– Det är en jättefin sak att verksamhet­en får ett sådant här erkännande. Jag tycker att den utgör en bra grund för barn att förstå naturen på många olika sätt, säger Söderlund.

Örnen är ett rovdjur

Eva-Lotta Backman, motionsche­f vid Finlands svenska idrott, säger att verksamhet­en utgår från barnens intressen.

– Råkar man träffa en igelkott på vägen till skogen så är det naturligt att väldigt mycket av programmet handlar om den. När barnen är intressera­de lär de sig också, säger hon.

Sexåriga Algot Hellberg har lärt sig flera nya saker under torsdagens skogsutfly­kt. Han tycker Mulle är spännande.

– Man får ibland göra saker som man aldrig tidigare gjort. I dag lärde vi oss att örnen är ett rovdjur och att smyga som rävar.

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ??
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT
 ??  ??
 ??  ?? Skogsmulle, Lotta Söderlund, berättar för barnen hur dåligt det är att lämna efter sig plast i naturen.
Skogsmulle, Lotta Söderlund, berättar för barnen hur dåligt det är att lämna efter sig plast i naturen.
 ??  ?? Sexåriga Algot Hellberg tycker det är spännande med äventyr i skogen. Han svarar ivrigt på frågan vad djur gör när det blir vinter.
Sexåriga Algot Hellberg tycker det är spännande med äventyr i skogen. Han svarar ivrigt på frågan vad djur gör när det blir vinter.
 ??  ?? Inka Hetemäki, programdir­ektör vid Unicef, barnombuds­man Elina Pekkarinen och socialråde­t Seppo Sauro överräcker utmärkelse­n till Finlands svenska idrotts och Suomen latus skogsmulle­verksamhet.
Inka Hetemäki, programdir­ektör vid Unicef, barnombuds­man Elina Pekkarinen och socialråde­t Seppo Sauro överräcker utmärkelse­n till Finlands svenska idrotts och Suomen latus skogsmulle­verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland