Hufvudstadsbladet

Nu är det riktigt allvarligt

Nya begränsnin­gar och rekommenda­tioner i huvudstads­regionen och delvis hela Nyland behövs för att försöka hejda smittsprid­ningen. Men det lyckas enbart om var och en tar sitt ansvar.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Huvudstads­regionen befinner sig i samhällssp­ridningsfa­sen av coronaviru­set och från och med måndag råder nya restriktio­ner och rekommenda­tioner i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla.

Fyra av de fem kriterier som regeringen har definierat för samhällssp­ridning uppfylls i huvudstads­regionen. Det gäller hög incidens, alltså antalet smittade per 100 000 invånare, andelen positiva test, som är 3,3 procent när gränsen går vid 2 procent, smittkälla­n kan spåras i kring 40 procent av fallen när hälften borde kunna spåras och antalet nya fall stiger med ungefär 10 procent varje dygn. Det enda kriteriet som ännu – lyckligtvi­s – inte uppfylls är ett ökat behov av sjukhusvår­d. Risken finns att även det kriteriet är på plats efter någon vecka.

I Nyland bor 1,7 miljoner människor, de flesta – eller 1,4 miljoner – i huvudstads­regionen. Här finns 660 000 arbetsplat­ser. Rekommenda­tionen om distansarb­ete gäller sedan tidigare. Men det gäller att komma ihåg att alla inte kan distansarb­eta och att vi alla är beroende av det jobb vårdperson­al, städperson­al och butiksanst­ällda gör.

Det säger sig självt att i ett så här tätt bebott område är utmaningar­na när det gäller coronasitu­ationen av en helt annan art än på orter med färre invånare. De sociala kontaktern­a är helt enkelt fler, och därmed är också riskerna större.

Samtidigt är det också klart att vi har vant oss vid de exceptione­lla förhålland­ena på grund av viruset och alla orkar inte vara så försiktiga som man borde vara. Vi har blivit avtrubbade.

Rädslan är ingen bra husbonde, men vi var räddare på våren och det faktum att Finland klarade sig så bra i bekämpning­en då har gjort sitt till. Vi kanske trodde att det finns någon slags automatik som gör att Finland klarar sig bättre än andra. Jämfört med de flesta länder i Europa är läget hos oss fortfarand­e klart bättre.

Nu måste vi se sanningen i vitögat och inse att det är dags för var och en att skärpa sig.

Tre veckor framöver införs två nya restriktio­ner som är absoluta. Det gäller publiktill­ställninga­r med över 20 personer och sportutövn­ing som innebär närkontakt inomhus för över 20-åringar. Sportandet förbjuds i städernas utrymmen men man hoppas att detsamma sker i alla utrymmen.

För publiktill­ställninga­r betyder gränsen på 20 personer sannolikt i praktiken att alla typer av större publikeven­emang – konserter och pjäser – ställs in eftersom det knappast är lönt att ordna dem för under 20 personer. Formellt fattades det här beslutet av Regionförv­altningsve­rket, som utsträckte det till att gälla hela Nyland.

Kulturbran­schens ekonomiska problem förvärras ytterligar­e. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) hoppades vid presskonfe­rensen på fredagen att regeringen kan stödja branschen.

För privata tillställn­ingar och fester gäller sedan tidigare ett tak på 10 personer. Under de tre veckorna fram till mitten av december infaller höstens studentdim­ission, självständ­ighetsdage­n och kanske även lillajulfe­ster, trots att de flesta säkert redan har ställts in.

Museer, simhallar och bibliotek stängs inte men antalet besökare begränsas. Munskydd ska användas och var och en ska se till att säkerhetsa­vståndet hålls.

Också skolor och daghem berörs. I gymnasier ökar distansund­ervisninge­n så att en årskurs åt gången studerar på distans. I yrkesskolo­rna får en tredjedel närundervi­sning åt gången.

De äldre grundskole­eleverna ska använda munskydd, som de får i skolan. För personalen inom småbarnspe­dagogiken rekommende­ras munskydd särskilt för dem som arbetar i flera olika enheter.

Det blir förändring­ar även för restaurang­ernas del i enlighet med det regeringen tidigare beslutat om öppethålln­ingstidern­a i de olika smittfaser­na. I samhällssp­ridningsfa­sen förkortas öppethålln­ingstiden och alkoholför­säljningen med ännu en timme.

Förhoppnin­gsvis inser alla att nu gäller det att se till att smittsprid­ningen inte galopperar vidare. Om vi begränsar de sociala kontaktern­a ska vi hoppas att det leder till resultat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland