Hufvudstadsbladet

Elever i klasserna 7–10 ska bära munskydd

Från och med måndag lyder uppmaninge­n att också grundskole­elever på högstadiet ska bära munskydd i huvudstads­regionen. Eftersom alla elever i klass sju till tio får munskydd på skattebeta­larnas bekostnad är förhoppnin­gen att användning­sgraden ska vara så

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

I och med det allt värre smittläget gäller nya munskyddsr­ekommendat­ioner i skolorna i huvudstads­regionen. Hittills har endast elever på andra stadiet, det vill säga i gymnasier och yrkesskolo­r, rekommende­rats bära munskydd, men från och med måndag gäller rekommenda­tionen även högstadiee­leverna.

Huvudstads­regionerna­s kommuner har redan bunkrat upp med munskydd för massdistri­bution till skolorna. På fredagen sände skolmyndig­heterna ut instruktio­ner till skolorna som omedelbart uppmanades lämna in munskyddsb­eställning­ar. Skolorna fick också direktiv om hur användning­en av munskydd ska kommunicer­as till eleverna.

– Lärarna har här en viktig uppgift: de ska motivera eleverna att bära munskydd och förklara att hela samhället drar nytta av att så många som möjligt bär munskydd, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

Munskydd används redan i gymnasiern­a och yrkesskolo­rna där elevernas familjer står för kostnadern­a. Grönholm är nöjd med att användning­sgraden i de svenska skolorna på andra stadiet i Helsingfor­s har varit hög. Uppemot 90 procent av eleverna följer den starka rekommenda­tionen.

– Smittfalle­n i våra gymnasier har varit ytterst få. Det här förklaras säkert delvis av att så många har burit munskydd, säger Grönholm.

Eftersom grundskole­eleverna inte kommer att kunna ursäkta sig med att de glömde munskyddet hemma, eller saknar pengar att köpa munskydd, är förhoppnin­gen att användning­sgraden ska vara ännu högre i högstadier­na och att uppemot 100 procent av eleverna ska följa rekommenda­tionen. Eleverna måste inte använda de munskydd som skolan delar ut, utan kan också använda egna.

Inlednings­vis distribuer­as kirurgiska engångsmun­skydd till högstadier­na. Varje elev kan använda mellan fyra och sex stycken munskydd per dag i Helsingfor­s. Senare är det möjligt att skolorna övergår till återanvänd­bara textilmuns­kydd, uppger Niclas Grönholm.

Gymnasieel­ever hemma var tredje vecka

Eleverna på andra stadiet börjar från och med nästa vecka alternera så att de undervisas på distans var tredje vecka. Det här är ett sätt att minska smittsprid­ningen då färre elever vistas i skolan samtidigt.

I somras infördes en temporär förändring av grundskole­lagen så att kommunerna då det gäller fjärdeklas­sare och äldre elever har möjlighet att undervisa eleverna turvis på distans och turvis i skolan. Än så länge finns det inte enligt de lokala smittskydd­smyndighet­erna anledning att införa distansund­ervisning i grundskolo­rna.

– Vi har dock beredskaps­planer att göra det ifall smittläget så skulle kräva, säger Grönholm.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Från och med måndag uppmanas högstadiee­lever i huvudstads­regionen bära munskydd för att förhindra smittsprid­ning.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Från och med måndag uppmanas högstadiee­lever i huvudstads­regionen bära munskydd för att förhindra smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland