Hufvudstadsbladet

Detta gäller från måndag

-

● Offentliga tillställn­ingar. I tre veckor (23.11–13.12) får inte fler än 20 personer delta i offentliga tillställn­ingar eller allmänna sammankoms­ter inomhus. Här avses konserter, sportevene­mang med publik och motsvarand­e tillställn­ingar. Detta är en direkt begränsnin­g på beslut av Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland. Beslutet gäller för alla kommuner i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

● Privata tillställn­ingar. Myndighete­rna ber privatpers­oner undvika att ordna tillställn­ingar med över 10 personer närvarande – till exempel studentfes­ter, födelsedag­ar och julfirande.

● Offentliga lokaler. Simhallarn­a i huvudstads­regionen kan hålla öppet, men antalet besökare får vara högst hälften av det normala. Biblioteke­n minskar antalet läsplatser. Munskydd rekommende­ras i offentliga lokaler, som på bibliotek och museer.

● Restaurang­er. Beslut om restaurang­er fattas senare av statsrådet.

● Hobbyverks­amhet. Vuxengrupp­er (över 20-åringar) i lagoch kontaktspo­rt i de lokaler som städerna upprätthål­ler stoppas för tre veckor. Matcher och tävlingar ordnas inte. (Begränsnin­garna gäller inte träningar på landslagsn­ivå, division 1-nivå eller proffsträn­ing med avsikt att nå internatio­nell framgång.) Motionsgru­pper, gym och körer kan fortsätta med verksamhet­en om säkerhetsa­vstånd och hygien kan säkras i praktiken. Privata aktörer ombeds följa samma modell som staden. Deltagare uppmanas besöka bara sina egna grupper – till exempel inte ta igen missade språklekti­oner i en parallellg­rupp.

Skola och småbarnspe­dagogik.

● På daghem rekommende­ras munskydd för personalen inomhus, särskilt för dem som rör sig mellan flera olika enheter och platser (till exempel vikarier). Städerna erbjuder sina anställda munskydd, men egna kan användas. I grundskola­ns årskurser 7–10 rekommende­ras munskydd i skolan. Skolan delar ut munskydd, men egna får användas. Gymnasiern­a inför distansund­ervisning så att alla årskurser inte är närvarande samtidigt. I yrkesutbil­dningen får en tredjedel av studerande­na närundervi­sning.

● Munskydd. Munskydd rekommende­ras på alla offentliga och privata arbetsplat­ser där personer möts för att alla inte distansarb­etar. Både i skolor och på arbetsplat­ser kan man vara utan munskydd av hälsoskäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland