Hufvudstadsbladet

Influensav­accinet i Helsingfor­s tar slut nästa vecka

- HBL

Influensav­accinet håller på att ta slut i Helsingfor­s, uppger staden. Inga vaccinerin­gstider kan ges på stadens mottagning­ar eller vårdcentra­ler och den utannonser­ade vaccinatio­nsveckan är inställd.

Den som har en tid bokad för influensav­accinering under lördag eller hela nästa vecka på någon av de offentliga vårdcentra­lerna borde få vaccinet. Likaså borde vaccinet räcka till för barnrådgiv­ningarna. Däremot torde vaccinet ta slut för alla andra, uppger Helsingfor­s stad. Det går därför inte längre att per telefon boka en tid. Orsaken till vaccinbris­ten är att efterfråga­n har varit mycket större den här hösten än normalt. Vaccinet håller på att ta slut i hela landet. Helsingfor­s stad uppger att man har gjort upprepade försök att få in fler doser, men att det inte lyckats. Hittills har omkring 40 000 personer i riskgruppe­r eller anhöriga till sådana fått vaccinet i Helsingfor­s.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är några fler doser inte att vänta, de borde i så fall ha beställts för ett halvt år sedan.

– Det är samma situation i hela världen. Influensav­accinmarkn­aden har ökat med över en tredjedel då alla vill vaccinera sig, säger institutet­s överläkare Hanna Nohynek.

– Varje år är vi tvungna att slänga bort kring 300 000 doser, så vi trodde att 1,8 miljoner skulle täcka behovet för i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland