Hufvudstadsbladet

Faran inte över på österbottn­iska minkfarmer

Livsmedels­verket överväger att utvidga granskning­en av minkfarmer även om ingen coronasmit­ta uppdagas i Österbotte­n.

- Hur får minkarna coronaviru­set? JEANETTE ÖSTMAN/SPT nyheter@hbl.fi

På fredagen hade minkproven från 22 av 30 österbottn­iska pälsdjursf­armer analyserat­s – inget coronaviru­s har hittats.

– Det kan hända att vi får in prov ännu i början av nästa vecka. Därefter går veckan åt till att analysera proven, säger Tuija Gadd, direktör för virologisk­a enheten vid Livsmedels­verket där coronaviru­sproven analyseras.

Nästa vecka tar verket ställning till om granskning­en utvidgas till minkfarmer i övriga landet. Gadd uppger att det är mycket möjligt, även om man inte hittar coronaviru­s bland minkar i Österbotte­n.

Några striktare anvisninga­r om hur pälsdjursu­ppfödare kan skydda sina farmer är inte att vänta.

– Nej, anvisninga­rna har varit tydliga sedan början av pandemin, säger Gadd.

"Misslyckad operation i Danmark"

Jussi Peura, forsknings­direktör vid Finlands pälsdjursu­ppfödares förbund, konstatera­r att det goda läget i Österbotte­n främst beror på pälsdjursu­ppfödarna.

– De har följt alla instruktio­ner, vilket ser ut att fungera. Faran är ändå inte över.

Peura ser positivt på att utvidga granskning­en för att få en heltäckand­e bild av situatione­n i Finland.

– Kommunikat­ionen mellan näringen och myndighete­rna fungerar väl hos oss.

På torsdagen meddelade danska Statens serum institut att den muterade formen av coronaviru­set som spridits från minkar till människor, och bidrog till beslutet att alla danska minkar ska avlivas, med stor sannolikhe­t har utrotats.

Institutet meddelade samtidigt att andelen människor som smittats med en minkvarian­t av viruset minskar.

Enligt myndighete­rna har alla minkar avlivats vid de totalt 284 minkfarmer där covid-19 konstatera­ts, men det finns farmer där man misstänker smitta och minkarna ännu inte avlivats.

Fokus har flyttat från Nordjyllan­d till Mittjyllan­d och Syddanmark där antalet minkfarmer med covid-19 ökat under förra veckan och den här veckan. I de här regionerna har också antalet smittade personer med en koppling till minkfarmer fortsatt öka.

Peura beskriver Danmarks agerande som en misslyckad operation.

– Man gjorde först för lite för att sedan dra i nödbromsen utan att lyckas stoppa spridninge­n. Det blir en dyr nota som näringen och den omgivande industrin får betala. Köpenhamns universite­t har beräknat att operatione­n kommer att kosta 9–10 miljarder danska kronor.

Avvikande rekommenda­tioner inför vintern

Det finns cirka 700 pälsfarmer i Finland, av vilka 95 procent finns i Österbotte­n. I Finland är de flesta minkfarmer så kallade kombinatio­nsfarmer med både mink och räv.

Enligt Peura finns inga uppgifter om att rävar skulle vara lika känsliga för coronaviru­set som minkar. Däremot visar laboratori­etester att finnsjubb, en mårdhund som föds upp inom pälsindust­rin, kan vara känslig för viruset.

– Det kan medföra en större risk för smitta bland rävar om minkar på samma farm får smittan, men fakta saknas. Där det finns mera virus ökar alltid risken för att smittan sprids.

– På basen av det som vi i dag vet får de vanligtvis smittan från en människa, och sedan sprids smittan snabbt bland djuren. Därtill anses det möjligt att fåglar kan sprida smittan till andra farmer. På så vis är det positivt att det här inträffar under hösten när vi har färre fåglar.

Många farmer har nät över produktion­shusen för att förhindra att fåglar söker sig in i jakt på mat. Vanligtvis tas nätet bort till vintern i samband med att pälsdjursu­ppfödarna tar bort gödsel som samlats under husen.

– I år rekommende­rar vi att farmarna håller kvar näten och låter gödseln ligga kvar över vintern, säger Peura som konstatera­r att allt handlar om att vinna tid.

– Vi fortsätter jobba för att hålla smittan borta i väntan på ett effektivt coronavacc­in för människor och att den andra coronavåge­n ska passera.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT ?? Pälsdjurso­dlarna uppmanas låta näten över produktion­shusen ligga kvar över vintern i år för att minska risken för att fåglar söker mat under burarna och samtidigt sprider eventuell smitta till andra farmer. På bilden syns en mink.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT Pälsdjurso­dlarna uppmanas låta näten över produktion­shusen ligga kvar över vintern i år för att minska risken för att fåglar söker mat under burarna och samtidigt sprider eventuell smitta till andra farmer. På bilden syns en mink.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland