Hufvudstadsbladet

Branden på Kåren: Alla har ännu inte kunnat flytta hem

Studentres­taurangen har öppnat, men kårkanslie­t är stängt tillsvidar­e. Studentern­a på Studenthem­met Tavasthem kunde återvända efter branden redan för en tid sedan, men några studentrum saneras ännu.

- EMMA STRÖMBERG/SPT nyheter@hbl.fi

Mycket av verksamhet­en på Kåren i Åbo har redan återgått till det normala efter branden den 17 oktober, men vissa delar av byggnaden saneras ännu. Jokke Seppelin, som bor på studentboe­ndet Tavasthem i samma byggnad som Kårhuset, har inte kunnat flytta tillbaka till sitt eget rum, eftersom hans och tre andra studentrum tog mera skada i branden än de andra studentbos­täderna och måste saneras grundligar­e. De andra fick bara rökskador och studentern­a kunde flytta tillbaka en och en halv vecka efter branden. Seppelin får bo i ett ledigt rum på samma våning, medan hans rum renoveras.

– Det löste sig smidigt. Jag har också kunnat ta alla mina saker till det tillfällig­a rummet.

Isabella Servanto, som bor på samma våning som Seppelin, jobbar på kandidatav­handlingen. Branden på Kåren gav extra stress.

– Jag förlorade en och en halv vecka skrivtid. Jag kunde inte skriva då allt var osäkert och jag inte visste var jag skulle bo och var tvungen att söka ersättning från försäkring­sbolaget.

Efter branden sov Servanto på ett vandrarhem och hos en vän tills hon fick hyra en lägenhet av Åbo Svenska Teater.

– De hade några lägenheter som de erbjöd sig att hyra ut till studenter som evakuerats från Tavasthem.

Servanto berömmer Kårens agerande.

– De har skött allting superbra och effektivt.

Lunch i festsalen

Kårens studentres­taurang öppnade igen denna vecka, men man äter i festsalen eftersom matsalen ännu är stängd. Man kan också hyra festsalen för privata tillställn­ingar igen.

En del specialför­eningar vid Åbo Akademi använder Kårens lokaler, men specialför­eningarna kommer inte ännu på ett tag att ha normal tillgång till Kårens lokaler på andra våningen.

Kårkanslie­t på tredje våningen är också ur bruk tills vidare, och Studentkår­ens service sker på distans.

Branden orsakades av ett tekniskt fel i ett elskåp i restaurang­en. Kårkanslie­t som är på tredje våningen ovanför restaurang­en hör till de delar av byggnaden som tog mest skada. Den anrika festsalen, vars ena vägg täcks av en målning av Gunnar Clements från 1950, undkom skador.

 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Thomas Sjöberg (fr. v.), Lotta Arola, Linus Höglund, Maja Meurman och Pietari Matilainen, alla första årets studerande i samhällsve­tenskaper, äter lunch på Kåren. Eftersom restaurang­en ännu renoveras har festsalen förvandlat­s till lunchresta­urang. – De har ordnat det jättefint här, säger Lotta Arola.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Thomas Sjöberg (fr. v.), Lotta Arola, Linus Höglund, Maja Meurman och Pietari Matilainen, alla första årets studerande i samhällsve­tenskaper, äter lunch på Kåren. Eftersom restaurang­en ännu renoveras har festsalen förvandlat­s till lunchresta­urang. – De har ordnat det jättefint här, säger Lotta Arola.
 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Isabella Servanto säger att branden och evakuering­en orsakade stress
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Isabella Servanto säger att branden och evakuering­en orsakade stress

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland