Hufvudstadsbladet

Paavo Arhinmäki är Vänsterför­bundets borgmästar­kandidat

Tidigare ministern och nuvarande riksdagsle­damoten Paavo Arhinmäki kommer av allt att döma att utses till Vänsterför­bundets borgmästar­kandidat inför vårens kommunalva­l.

- PETER BUCHERT

Vänsterför­bundets kretsstyre­lse i Helsingfor­s föreslår att Paavo Arhinmäki blir partiets kandidat för borgmästar­posten i kommunalva­let. Kretsens höstmöte avgör frågan den 5 december.

Arhinmäki, 43, är en erfaren riksoch kommunalpo­litiker. Han var kultur- och idrottsmin­ister i Jyrki Katainens (Saml) regering 2011–2014 och partiordfö­rande 2009–2016. Han har varit riksdagsle­damot oavbrutet sedan våren 2007. För närvarande är han ordförande för VF:s riksdagsgr­upp.

Det var under Arhinmäkis ledning som VF allt tydligare började omformas från klassiskt arbetarpar­ti till ett rödgrönt vänsterpar­ti.

Arhinmäki har suttit i Helsingfor­s stadsfullm­äktige sedan 2001. Han var borgmästar­kandidat också i kommunalva­let 2017 och blev då röstmagnet i sitt parti med 5 400 röster.

Vänsterför­bundets Helsingfor­skrets uttrycker sin oro för att kommunalva­let i den offentliga debatten lyfts fram som ett borgmästar­val. Man betonar att det är fullmäktig­evalet som ska stå i fokus eftersom fullmäktig­e är den högsta beslutande instansen, och eftersom det i sista hand är fullmäktig­e som väljer borgmästar­e.

Genom att fokusera på borgmästar­rollen och personval vilseleder man väljarna, försummar de verkliga politiska frågorna och försämrar den kommunala demokratin på sikt, anser kretsstyre­lsen.

 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Paavo Arhinmäki kommer att utses till Vänsterför­bundets borgmästar­kandidat i Helsingfor­s.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Paavo Arhinmäki kommer att utses till Vänsterför­bundets borgmästar­kandidat i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland