Hufvudstadsbladet

Skattmasen kan kompensera för klimatnota­n

De tilläggsko­stnader klimatpoli­tiken innebär för olika hushåll kan kompensera­s genom att sänka till exempel inkomstbes­kattningen. Det visar en utredning som regeringen låtit göra.

- PETER BUCHERT

När samhället ska bli klimatsmar­t krävs beslut och åtgärder som får ekonomiska konsekvens­er för hushållen. De kan slå olika mot olika hushåll. Konsekvens­erna kan dämpas genom att intäkterna styrs tillbaka till hushållen. Sänkt skatt på förvärvsin­komst, sänkt samfundssk­att samt direkta stöd till hushåll nämns som exempel.

Det framkommer i en utredning som Pellervo ekonomiska forsknings­institut, Merit Economics och Ålands statistik- och utrednings­byrå har tagit fram.

Kompensati­onerna påverkar såväl konsumente­rnas köpkraft som arbetskraf­tsutbudet och investerin­garna. De påverkar även hur kostnadern­a för åtgärderna fördelas mellan hushållen, heter det i rapporten.

Regeringen har beställt utredninge­n för att den överväger olika slags åtgärder för att nå sina klimatpoli­tiska mål på ett sätt som kan minimera de negativa ekonomiska effekterna utan att för den skull minska åtgärderna­s styrningse­ffekt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? När regeringen höjer bränsleska­tten är det för att folk ska köra mindre bil, vilket ska minska på trafikens klimatpåve­rkan.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV När regeringen höjer bränsleska­tten är det för att folk ska köra mindre bil, vilket ska minska på trafikens klimatpåve­rkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland