Hufvudstadsbladet

Pip i mobilen påminner om snöplogen

Helsingfor­s stad uppmuntrar bilisterna att ansluta till en gratis SMS-tjänst som påminner om att flytta bilen om det blir dags för snöplognin­g i knutarna.

- PETER BUCHERT

Helsingfor­s stad är beredd på en snövinter och har budgeterat 25 miljoner euro för att ploga gatorna och minska på halkan. I en del bostadsomr­åden finns trafikmärk­en som säger under vilken veckodag vilka gatuavsnit­t vid behov kommer att plogas, så att det föranleder att man måste flytta undan bilen.

Plogningen schemalägg­s på webbplatse­n puhdistuss­uunnitelma­t.fi och den som vill kan enligt instruktio­ner på samma webbplats ansluta till en kostnadsfr­i SMStjänst som påminner om plogningen på förhand.

Staden uppger också att den kommer att intensivpu­tsa ett 52 kilometer långt nätverk av centrala cykelvägar. Det betyder att snön ska borstas bort för att minska risken för halka. Vissa avsnitt ska också rengöras oftare än förut.

Det nätverk av cykelvägar som intensivpu­tsas är större än förut. Nya avsnitt tillkommer den här vintern på Industriga­tan, i området mellan Lillhoplax och Tölö, och i området mellan Östra centrum och Nordsjö hamn.

Gatuunderh­ållet i Helsingfor­s omfattar 1 200 kilometer körbana och 1 500 kilometer gång- och cykelvägar.

 ?? FOTO: DAN ANDERSSON/HBL-ARKIV ?? Det gäller att flytta bilen innan gatan plogas, i synnerhet om temporärt parkerings­förbud gäller på grund av plogning.
FOTO: DAN ANDERSSON/HBL-ARKIV Det gäller att flytta bilen innan gatan plogas, i synnerhet om temporärt parkerings­förbud gäller på grund av plogning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland