Hufvudstadsbladet

Konflikten eskalerar i Etiopien

Styrkor i den etiopiska regionen Tigray uppges har skjutit raketer mot Bahir Dar, regionhuvu­dstad i angränsand­e Amhara, enligt lokala myndighete­r i den sistnämnda regionen. Samtidigt ökar antalet flyktingar som tar sig till Sudan.

- TT-REUTERS

Uppgiftern­a väcker oro för att konflikten mellan federala styrkor och Tigreanska folkets befrielsef­ront (TPLF), som styr i Tigray, ska eskalera till ett mer omfattande krig.

Det regionala styret i Amhara tillägger att ingen skadats i raketattac­ken mot Bahir Dar. Staden ligger långt från striderna i Tigray. Båda regionerna är sedan tidigare inbegripna i en gränstvist och enligt uppgifter från tigreanska flyktingar strider amharisk milis på regeringss­tyrkornas sida i konflikten med TPLF.

Tigreanska styrkor sköt i förra veckan raketer mot två flygplatse­r i Amhara. De har också avfyrat raketer över gränsen till grannlande­t Eritrea, som har en lång konflikt med TPLF:s ledarskap och som slöt fred med Etiopien 2018.

Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed inledde i början av november en militärins­ats i Tigray efter en dödlig attack mot federala styrkor i delstaten. Hundratals har dödats och tiotusenta­ls har flytt till grannlande­t Sudan under striderna.

FN planerar för ett fortsatt flöde av flyende. Hittills har 31 000 kommit till Sudan, men flyktingor­ganet UNHCR planerar för att ta emot uppemot 200 000.

– Vår största oro är att om vi inte agerar snabbt med tillräckli­ga resurser så kan det skada inte bara Etiopien utan också Sudan, säger Abdullah Fadil, representa­nt i Sudan för FN:s barnfond Unicef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland