Hufvudstadsbladet

FN larmar: Jemen är nära jättesvält

Kriget är på väg att orsaka svält i enorm skala i Jemen, varnar FN:s generalsek­reterare António Guterres. Landet löper akut risk att hamna i ”den värsta hungersnöd­en världen har sett på flera årtionden”.

- TT-AFP-REUTERS

Konflikten i Jemen har pågått i sex års tid och landet är redan åderlåtet på resurser. Vid sidan av striderna har landets ekonomi raserats helt och hållet och coronaviru­set håller på att spridas.

”Jag uppmanar alla som har inflytande att agera omgående i dessa frågor för att en katastrof ska kunna undvikas. Och jag ber alla att undvika att agera på ett sätt som kan göra en redan eländig situation ännu värre”, säger António Guterres i ett skriftligt uttalande.

USA har hotat att ytterligar­e kringskära huthirebel­lerna, en av krigets stridande parter, för att på så vis sätta ny press på dessas välgörare Iran. Huthirebel­lerna kontroller­ar stora områden av Jemen och hjälparbet­are fruktar att de amerikansk­a åtgärderna kan komma att sätta stopp för införseln av förnödenhe­ter.

Om ingenting görs under den närmaste tiden kan miljontals liv gå förlorade, enligt FN:s generalsek­reterare. Världsorga­nisationen har nyligen bedömt att 80 procent av Jemens invånare behöver bistånd.

 ?? FOTO: HANI MOHAMMED/TT-AP ?? En kvinna håller sin undernärda son på ett sjukhus i Sana. Jemen står inför en enorm hungerskri­s, enligt FN. Bilden är från början av november.
FOTO: HANI MOHAMMED/TT-AP En kvinna håller sin undernärda son på ett sjukhus i Sana. Jemen står inför en enorm hungerskri­s, enligt FN. Bilden är från början av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland