Hufvudstadsbladet

Biden: Trump gör våld på demokratin

USA:s tillträdan­de president Joe Biden går till hård attack mot Donald Trump, som drygt två veckor efter valet vägrar erkänna sin förlust. – Det är svårt att begripa hur den här mannen tänker, säger Biden.

- PONTUS AHLKVIST/TT

Då den sittande amerikansk­e presidente­n Donald Trump i söndags twittrade att Joe Biden vunnit, visserlige­n med det stora förbehålle­t att det skett medelst fusk, trodde många att det var Trumps sätt att medge sitt nederlag.

Trump, som förlorade presidentv­alet med drygt sex miljoner röster och en elektorsma­rginal på 306 röster mot 232, tycks dock inte ha några som helst planer på att kasta in handduken. Presidente­ns inledande taktik att bestrida resultatet med hänvisning till valfusk har i stället bytts ut mot ett påverkansa­rbete riktat mot politiker och tjänstemän i delstatern­a, bland annat i syfte att få dem att upphäva certifieri­ngen av redan fastslagna valresulta­t.

I torsdags skickade Trump fram sin advokat Rudy Giuliani för att presentera påstådda bevis för valfusk.

Presskonfe­rensen beskrivs av den nyligen sparkade chefen för USA:s cybersäker­hetsmyndig­het Chris Krebs som det farligaste tvframträd­andet i USA:s historia, och ”möjligen det galnaste”.

Även Sidney Powell, advokat för Trumpkampa­njen, tog i från tårna.

– Vi kommer inte låta oss skrämmas. Nu är det dags att röja upp. President Trump vann en jordskreds­seger, och det ska vi bevisa. Sedan ska vi ta tillbaka USA åt alla de människor som lagt sin röst på friheten.

"Otroligt skadligt"

Den demokratis­ke segraren Joe Biden beskriver Trumps agerande som ett ”otroligt skadligt budskap till omvärlden” om den amerikansk­a demokratin­s funktionss­ätt.

Presidente­ns påtrycknin­gar mot lokala företrädar­e i Michigan är ännu en händelse i raden som kommer att skriva in Trump i historiebö­ckerna som ”en av de mest oansvariga presidente­rna i USA:s historia”, enligt Biden.

Enligt en källa i Michigan ska två ledande republikan­er i delstaten – Mike Shirkey och Lee Chatfield – besöka Trump i Vita huset och lyssna på vad han har att säga.

Stöd av Romney

Gretchen Whitmer, Michigans demokratis­ka guvernör, säger till tvkanalen MSNBC att det är ”oerhört farligt” att Shirkey och Chatfield ens diskuterar saken med presidente­n.

Den tillträdan­de presidente­n får stöd av den republikan­ske senatsleda­moten Mitt Romney, som ofta riktat kritik mot Trump.

”Efter att ha misslyckat­s med att lägga fram något rimligt fall av utbrett valfusk i rätten har presidente­n nu sänkt sig till att utöva påtrycknin­gar på företrädar­e i delstatern­a och på lokal nivå för att undergräva folkviljan och riva upp valet", skriver Romney på Twitter.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP ?? USA:s tillträdan­de president Joe Biden.
FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP USA:s tillträdan­de president Joe Biden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland