Hufvudstadsbladet

Estland vill dyka efter Estonia

Den estländska statssekre­teraren Taimar Peterkop vill att dykare ska undersöka Estonias vrak före nästa sommar, säger han till Postimees. Men innan det sker vill Estland ha grönt ljus från Sveriges och Finlands regeringar.

- LUCAS BRISCHETTO/TT

Efter avslöjande­na om tidigare okända hål i Estonias skrov, är Estland berett att skicka ner dykare till vraket inom det närmaste halvåret.

– Låt vetenskaps­männen säga vad de behöver så kan vi ta oss ner och hämta informatio­nen så fort som möjligt. Målet är att göra det före sommaren, säger Taimar Peterkop till tidningen Postimees.

Statssekre­teraren säger att målet för utredninge­n är att undersöka det nyligen upptäckta hålet på skrovets sida, filma det, dokumenter­a skadorna på skrovet och att ta reda på hur de kan ha uppkommit.

Däremot kommer utredninge­n inte fokusera på frågor om eventuella vapentrans­porter eller explosione­r ombord, eller teorier om saknade besättning­smedlemmar.

Den nytillträd­de inrikesmin­istern Alar Laneman säger i en intervju med estniska TV2 att han är öppen för en större utredning, och är för ett försök att lyfta vraket för att få en fullständi­g bild.

Behöver samtycke

Men Estland vill fortfarand­e ha svar från svenska och finska myndighete­r innan en undersökni­ng av vraket kan inledas.

– Vi har den tekniska kapacitete­n, men det vore förnuftigt att göra det här tillsamman­s med Finland och Sverige. Även om de skulle säga att det här är ett estländskt ärende och att vi får sköta det själva, skulle de fortfarand­e behöva samtycka till det, säger Peterkop.

Den svenska regeringen har sagt sig vara öppen för att ändra i lagen om gravfrid för att möjliggöra dykningar vid Estonias vrak. Företrädar­e för Statens haverikomm­ission i Sverige säger att ett besked om huruvida en ny utredning ska öppnas kommer att dröja åtminstone till nästa år.

 ?? FOTO: TT-DPLAY ?? Bild ur ny dokumentär­serie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Bilden är tagen av en dykrobot.
FOTO: TT-DPLAY Bild ur ny dokumentär­serie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Bilden är tagen av en dykrobot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland