Hufvudstadsbladet

London stänger ner och väntar på julen

Storbritan­nien har stängt ner. I min Londonföro­rt pratar man om julgranar och huspriser. Det får livet att kännas normalt igen.

- CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London

Så här ska det vara fram till den andra december. Vi ska stanna hemma i några veckor till och sedan är det som vanligt igen. Det har premiärmin­ister Boris Johnson sagt och han är den sortens politiker som vill att man ska gilla honom. Alltså väntar sig de flesta att livet snart återgår till det vi kallade ”normalt” under sommaren och hösten.

Fastän inget var ju normalt. Pubarna var halvfulla och tunnelbana­n nästan övergiven. Det ekade tomt i de stora tågstation­erna också under rusningsti­d. Inga turister stod utanför London Eye eller Buckingham Palace. Kaféerna i centrum hade svårt att ge bort maten de inte lyckats sälja. Det fanns ju ingen där.

Då jag intervjuad­e en butiksägar­e i Londons finansdist­rikt i september sa hon att det enda som kunde rädda ekonomin var julen. Då uppmuntrad­e ännu Boris Johnson britterna att åka tillbaka till sina kontor så att stadskärno­rna inte skulle dö ut. Men nu ska vi alltså stanna hemma igen och i centrum är gatorna tomma och butikerna stängda.

I min Londonföro­rt är det däremot fullt med folk eftersom alla jobbar hemifrån. Den nya lekparken några kvarter från vårt hus öppnade för en vecka sedan. Den kallas nu skämtsamt för ”the covid pit” (covid-hålan) av föräldrarn­a i området. En lördagseft­ermiddag påminner det om en minifestiv­al bland gungorna och klätterstä­llningarna. Barnen springer och jublar och trötta föräldrar springer efter.

Utanför kaféet i närheten står det en nästan permanent kö av föräldrar och hundägare. De som väntar på en cappuccino eller en limpa surdegsbrö­d pratar om huspriser och renovering­ar. Det går nästan att låtsas som om allting är som det brukade vara.

”Nu blir det bättre, det tror jag”, säger en pappa och nämner Joe Biden och vaccinet.

Snart är 2020 över och nästa år är ett nytt år, med nya möjlighete­r.

Det ingen pratar om, det som ingen verkar bry sig om längre, det är klippbrant­en som väntar den 31 december. Då tar övergångsp­erioden slut och Storbritan­nien lämnar EU. Vad händer då? Det vet vi ännu inte. Kanske står lastbilarn­a på kö vid Dover och tomaterna, vinet och olivoljan tar slut i butikerna. Kanske fortsätter allt nästan som förut för de flesta av oss.

Hur det går avgörs snart. Boris

Johnson, som har sparkat sin aggressiva rådgivare Dominic Cummings och funderar på hur han ska bli kompis med Joe Biden, måste bestämma sig – hur ska brexit egentligen se ut?

Men utträdet ur EU är som den där tv-serien alla pratade om en sommar för flera år sedan. Alla hade vi sett den, men ingen kan längre komma ihåg handlingen eller vad det var som gjorde den så speciell. De som pratar om brexit gör det nästan med en sorts luddig nostalgi. Vad handlade det egentligen om?

Min vän Laura kan inte sluta prata om julen. Hon tänker börja pynta där hemma redan den här helgen. Hon har köpt ljus som doftar av gran och av glögg. Då vi går på socialt distansera­de, tillåtna promenader pratar vi nästan bara om julen – om maten vi ska beställa, om presentern­a vi ska köpa, om hur det kommer att kännas att sitta framför brasan den 25 december då London ska vara stängt och tyst och det faktiskt är helt normalt att gatorna är tomma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland