Hufvudstadsbladet

Förlust för HIFK i sista hemmamatch­en på nästan en månad

HIFK:s dominanta segerrad nådde sitt slut mot Tappara. Nu väntar sex raka bortamatch­er för HIFK vars spelschema ritas om på grund av de nya coronarest­riktionern­a.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

HIFK lyckades inte fortsätta sin imponerand­e segersvit i fredagskvä­llens hemmamatch mot Tappara. Efter att ha vunnit tre raka matcher med en målskillna­d på grymma 22–4 snuvade gästerna HIFK på segern med 3–2 efter förlängnin­g.

– Det är lite tudelade känslor efter matchen. Första perioden var jämn, i andra förde vi matchen i viss mån och skapade lägen. Men i dag gick puckarna inte in med samma procent som senast (11–1 mot Jukurit). Motståndar­ens målvakt tog hisnande räddningar. Det positiva är förstås kvittering­en på slutet men så ger vi ett lite lätt mål i förlängnin­gen, sade HIFK-backen Joonas Lyytinen.

Tappara tog ledningen i slutet av första perioden genom Patrik Virta men HIFK kvitterade strax efter periodvila­n. Formstarka Lyytinens dundrande slagskott hittade nätmaskorn­a bakom en Christian Heljanko, som stod för 31 räddningar, i Tapparamål­et. Fullträffe­n betyder att Lyytinen nätat i fem matcher på raken, inklusive en tvåmålskvä­ll mot KooKoo. Med sina sju gjorda mål är han på delad tredjeplat­s i HIFK:s interna skytteliga.

– Det är en överraskni­ng att det blivit så många mål i rad. Det hade jag inte förväntat mig. Men puckarna går in och jag måste bara fortsätta skjuta. Men målet är en klen tröst

Motståndar­ens målvakt tog hisnande räddningar. Joonas Lyytinen

då vi inte tar tre poäng, säger Lyytinen.

Mörka moln hopade sig över HIFK då Kristian Tanus slog in 1–2 i början av tredje perioden.

HIFK jagade ursinnigt en kvittering och Anton Lundell var nära med ett stolpskott i numerärt underläge. Jakten belönades 23 sekunder före slutsignal­en då HIFK spelade powerplay med sex spelare på planen. Antti Suomela stod för kvittering­en som höll HIFK:s sex matcher långa poängsvit vid liv.

Mer än en poäng fick HIFK inte i sin sista hemmamatch på nästan en månad. 39 sekunder in i förlängnin­gen satte Tapparaiko­nen Kristian Kuusela segermålet – 37-åringens första fullträff i ligan i höst.

HIFK spelar nästa gång på hemmaplan den 16 december då Sport kommer på besök.

Nästa veckas matcher mot SaiPa och Kärpät flyttades till januari på grund av de nya coronarest­riktionern­a.

?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Joonas Lyytinen gjorde HIFK:s första mål medan Tapparas Kristian Kuusela satte segermålet i förlängnin­gen.