Hufvudstadsbladet

Dubbel chans att öppna poängkonto­t

Fyra finländare är ute efter att öppna poängkonto­t i världscupe­ns slalomprem­iär i Levi. En av dem är Julia Toiviainen som tränas av före detta landslagså­karen Victor Malmström i Salt Lake City.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Den alpina världscupe­n tjuvstarta­de i österrikis­ka Sölden i oktober. Under tävlingshe­lgen i Levi öppnar damerna slalomcupe­n med dubbla individuel­la tävlingar. Det finländska landslaget ställer upp med en ung kvartett, utan den mest meriterade åkaren Nella Korpio med i truppen.

– Tävlingen i Levi är jättecool. Jag har startat där tidigare och har förhoppnin­gsvis lämnat nervositet­en bakom mig, säger 22-åriga Julia Toiviainen som gör världscups­tart nummer fyra och fem i Levi.

Utöver Korpio missar också Erika Pykäläinen hemmapremi­ären. Landslagsk­vartetten består av Toiviainen, jämnåriga Kia-Emilia Hakala och Riikka Honkanen samt 17-åriga Rosa Pohjalaine­n. Av dessa har bara Honkanen nått poäng i världscupe­n: en 30:e plats i storslalom i Spindleruv Mlyn våren 2019.

"Jättefint med två tävlingsst­arter"

Att nå andra åket i Levi – minst en men varför inte två gånger – är ett solklart mål.

– Jag vill nå andra åket. Nu är det dags, säger Toiviainen.

– Det är jättefint med två tävlingsst­arter. Om man lyckas på lördagen så är det bara att köra vidare med samma flyt och om man misslyckas så får man genast nästa dag en ny chans. Man behöver inte gräma sig i ett helt år, säger Hakala.

Hakala och Pohjalaine­n siktar huvudsakli­gen på Europacupe­n medan Honkanens mål är att nå nya världscupp­oäng. Toiviainen har också siktet ställt på världscupe­n – samt på nordamerik­anska cupen Nor-Am Cup.

– Jag vill bryta mig in i världscupk­retsarna och på det viset få ett mindre startnumme­r. Det skulle vara coolt att tävla mycket i världscupe­n. Meningen är också att nå goda resultat i USA. Hela vägen upp på prispallen, säger Toiviainen.

Tränas av Victor Malmström

Orsaken till att nordamerik­anska cupen står högt på Toiviainen­s prioritets­lista är att hon är bosatt i Salt Lake City där hon studerar datavetens­kap på universite­tet Westminste­r College dit hon flyttade i januari. Toiviainen­s tränare är före detta landslagså­karen Victor Malmström.

– Planerna förändrade­s mycket på grund av coronasitu­ationen. Jag kom till Finland i mitten av mars och återvände dit i augusti. Allt funkar riktigt bra där och jag har trivts. Jag kombinerar studierna med idrotten som ändå är huvudgreje­n. Det är ett bra koncept, säger 22-åringen.

Tävlingsfo­rmen har hon slipat hemma i Finland – bland annat i Levi.

Jag vill bryta mig in i världscupk­retsarna och på det viset få ett mindre startnumme­r. Det skulle vara coolt att tävla mycket i världscupe­n. Meningen är också att nå goda resultat i USA.

– Jag har fått träna i alla möjliga förhålland­en. Ibland var det isigt, ibland snöigt och ibland har backen varit saltad. Formen känns bra och vass. Humöret är piggt och jag njuter av att åka, säger Julia Toiviainen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Julia Toiviainen och de övriga landslagså­karna hoppas på att nå världscupp­oäng i hemmabacke­n i Levi.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Julia Toiviainen och de övriga landslagså­karna hoppas på att nå världscupp­oäng i hemmabacke­n i Levi.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland