Hufvudstadsbladet

Höjdpunkte­rna under vintersäso­ngen

En del är inställt, annat flyttat men trots coronapand­emin finns det många idrottshöj­dpunkter att se fram emot i vinter.

-

LÄNGDSKIDO­R Den nationella säsongen har redan kört i gång med finländska cupen.

Nästa helg är det världscupp­remiär i finländska Ruka och säsongen avslutas i blivande OS-orten Peking i mars. Totalt är 13 tävlingar planerade, i sju olika länder.

Internatio­nella skidförbun­det (Fis) har fått kritik för att man inte tar tillräckli­g hänsyn till åkarnas hälsa och det är osäkert om alla planerade tävlingar går att genomföra. Den andra världscuph­elgen i norska Lillehamme­r den 4–6 december har redan skjutits upp.

VM går i tyska Oberstdorf den 23 februari–7 mars.

SKIDSKYTTE Internatio­nella förbundet (IBU) har minskat antalet arrangörer för att minska på resandet. Världscups­äsongen inleds om en vecka med dubbla tävlingar i finländska Kontiolax.

Tyska skidskytte­metropolen Ruhpolding har strukits helt ur kalendern, liksom franska Annecy och även svenska Östersund förlorade sin tävling.

VM avgörs 9–21 februari i Pokljuka, Slovenien.

ALPINT Världscupe­n startade i österrikis­ka Sölden i mitten av oktober med storslalom­tävlingar. I helgen är det slalomprem­iär med dubbla tävlingar för damerna i finländska Levi.

Till skillnad mot vanliga år blir det inga tävlingar i USA och Kanada i höst – resebegrän­sningar och karantänsr­egler sätter stopp.

VM avgörs i Cortina, i norra Italien som är hårt coronadrab­bat, med start den 9–21 februari.

ISHOCKEY De inhemska ligorna är i gång och försöker genomföra säsongen med en del publikbegr­änsningar.

Den europeiska klubblagst­urneringen European Hockey League ställdes in.

NHL planerar att inleda säsongen som man avslutade den förra – i så kallade bubblor den 1 januari.

Herrarnas VM spelas i maj nästa år. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet har ännu inte bestämt om ifrågasatt­a Belarus får vara kvar som arrangör tillsamman­s med Lettland.

Lejonen har två turneringa­r i Euro Hockey Tour inplanerad­e: Channel

One Cup i Ryssland strax före jul och svenska Beijer Hockey Games i februari.

Junior-VM för pojkar går som vanligt mellan jul och nyår. Men bara på en enda plats, i en bubbla i Edmonton, och utan publik.

Damernas VM-turnering ska enligt planerna avgöras i Halifax i Kanada i mars och april.

HANDBOLL För damerna väntar EM 3–20 december – kanske. Mästerskap­et skulle delas mellan Norge och Danmark, men i måndags avsade sig Norge sina matcher på grund av landets smittskydd­sregler. Om inte Danmark kan arrangera turneringe­n på egen hand ställs den sannolikt in. Besked väntas närmaste dagarna.

För herrarnas del är det VM i Egypten 13–31 januari som gäller.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? De finländska längdåkarn­a Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA De finländska längdåkarn­a Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland