Hufvudstadsbladet

Publikbegr­änsning på max 20 personer drabbar kulturlive­t

Hastigt sammankall­ade krismöten präglade kultursekt­orns institutio­ner efter fredagens coronabesk­ed. Max 20 personer på publika evenemang gäller i tre veckor från och med måndag.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Publikbegr­änsningen i huvudstads­regionen är inte en rekommenda­tion utan ett krav från myndighete­rnas sida. Ett krav som helt uppenbart drabbar både stora och små kulturprod­ucenter hårt.

Efter beskedet om begränsnin­garna på fredagsför­middagen satt många kulturprod­ucenter i krismöten. En teater som beslöt att ställa in alla föreställn­ingar mellan den 23 november och den 13 december är Klockriket­eatern som i samarbete med Teater Sirius nyligen haft premiär på Julius Caesar. Runt månadsskif­tet var flera föreställn­ingar slutsålda. Nu blev fredagskvä­llens föreställn­ing den sista, åtminstone för ett tag.

– Det känns tråkigt. Vi snuddade en stund vid tanken att spela för en liten publik, men det hade varit fel signal. Men vi funderar på att i något skede lägga in fler föreställn­ingar, säger teaterchef­en Dan Henriksson.

Helsingfor­s stadsteate­r, Nationalte­atern, Operan och Svenska Teatern har också meddelat att de ställer in alla föreställn­ingar mellan den 23 november och den 13 december.

– Det är klart att detta innebär en stor förlust för teatern. Vilka de slutliga effekterna blir är i nuläget för tidigt att kommentera. Det viktiga är att säkerställ­a hälsan för teaterns publik och personal, säger teaterchef Joachim Thibblin på Svenska Teatern.

För Svenska Teaterns del handlar det om ett bortfall i biljettint­äkter på drygt 200 000 euro – eller cirka 4 000 biljetter.

"Jag tror inte att vi går under"

Biobransch­en försöker anpassa till de nya bestämmels­erna. Finnkino meddelade på fredagen att man inte stänger biosalonge­rna..

– Spännande tider, kommentera­r Mika Siltala som driver Kino Engel.

På Kino Engel har de två biosalonge­rna haft hälften av platserna i bruk under hösten, nu går man ner till tjugo platser som föreskrive­t.

– Vi kämpar på så länge vi kan. Jag tror inte att vi går under, säger Siltala.

Kino Engel erbjuder sedan ett par veckor möjlighete­n att boka en biosalong för ett kompisgäng. Publikmäng­den är satt till 10–20 personer och erbjudande­t har visat sig vara populärt.

– När du går på bio med dina vänner, eller din familj, umgås du med dem du vanligtvis träffar, konstatera­r Siltala och tillägger att det gäller att vara påhittig.

Ateneums museichef Marja Sakari säger att konstmusee­t, såvitt hon tolkar bestämmels­erna rätt, får hålla öppet.

– Men däremot är det klart att vi inte kan arrangera föreläsnin­gar, föreställn­ingar eller konserter i Ateneumsal­en, tillägger Sakari.

Också Maija Tanninen-Mattila, chef för Helsingfor­s konstmuseu­m Ham, säger att museet är öppet men evenemange­n i anslutning till utställnin­garna är inhiberade.

Ellen Strömberg & Elin Löf

Maggan året runt. Schildts & Söderström­s 2020.

Från skolstart, via jul och födelsedag till sommarlov tas läsaren i Ellen Strömbergs barnbok Maggan året runt (2020), illustrera­d av Elin Löf. Båda debuterar som barnboksbe­rättare med denna lågmälda, feelgoodbo­k om Maggan sju år, snart åtta, som under året som går får en bästis och lär sig en massa saker ”stora” skolbarn kan.

Maggan är en charmig huvudperso­n, lätt att tycka om. Försiktig – mera Annika än Pippi – och med hjärtat på rätta stället. Hennes familj inbegriper bohemiska mamma Josefina, som hellre pysslar än städar, och bullrigt gråtmilda morfar PG pensionera­d från att vara kock till sjöss. Skaran utökas under året med morfars flickvän Bibbi – fullfjädra­d kulörklädd och läsfrämjan­de kulturtant – och jämnåriga Ebba som siktar på att bli rockstjärn­a.

Strömbergs berättarrö­st är tryggt redogörand­e, med en varm humoristis­k underton. Ingrediens­erna är välbekanta, rentav typiska, för målgruppen. Maggan är utrustad med stark livskänsla som gör vardagen härlig. Hon njuter helhjärtat av ny skolväskly­cka, bästisfnis­s, att lussa med mamma (som kan sno ihop en stjärngoss­estrut av en pizzakarto­ng), pynta för sitt hemmakalas och ”väcka sommarstug­an” efter en lång vintervila. Ofta blir livspirret så stort att ”hon måste ta en danspaus i smyg”.

Bilderna för nära texten

Maggans liv är lagom härligt och småknasigt. Livsläxor om att inkludera och ge alla en chans, även om de ur Maggans sjuåringsp­erspektiv kan verka ”konstiga”, skrivs visserlige­n inte läsaren på näsan, men kunde ha slipats. Med tanke på hur Ellen Strömberg annars skriver, går det heller inte att låta bli att undra hur det kunde bli om hon tog samma mod med sig till barnboken?

Den vardagsnär­a berättelse­n hade också växt med ens lite lokalfärg. Nu framträder ett mångkultur­ellt, men helt enspråkigt, samhälle i text och bild vilket gör att berättelse­n hänger löst i tid och rum. Elin Löfs handteckna­de bilder skruvar upp feelgoodkä­nslan, men håller sig så tryggt nära texten att de riskerar bli redundanta. Eftersom boken är så pass frikostigt bildsatt hade illustrati­onerna gärna fått lägga mer till själva berättande­t.

Bokens stora behållning är skildringe­n av Maggan och morfar PG:s gemenskap. Gesterna dem emellan, såsom hemliga smsmeddela­nden, och deras förtroliga samtal genomsyras av respekt för varandra och utrymme att vara sig själv. Maggans värld är trygg och mysig och det är ju ”fajn” som Maggan själv skulle säga.

 ?? FOTO: FREDRIK SONCK ?? Tidigare i höst har kön till Amos Rex utställnin­g Egyptens prakt ringlat sig lång. Nu begränsas publikmäng­den till max 20 personer på offentliga evenemang i huvudstads­regionen.
FOTO: FREDRIK SONCK Tidigare i höst har kön till Amos Rex utställnin­g Egyptens prakt ringlat sig lång. Nu begränsas publikmäng­den till max 20 personer på offentliga evenemang i huvudstads­regionen.
 ?? FOTO: KEVIN ÅKERLUND ?? Ellen Strömbergs kapitelbok innehåller fyra berättelse­r om Maggan.
FOTO: KEVIN ÅKERLUND Ellen Strömbergs kapitelbok innehåller fyra berättelse­r om Maggan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland