Hufvudstadsbladet

Antikommun­isten och kommuniste­n Ryömä

- BJARNE NITOVUORI

Mauri Ryömä var en av de få finländare som offentligt stödde det sovjetiska angreppet på Finland i vinterkrig­et. Hans far Hannu var en socialdemo­krat som tillsamman­s med Väinö Tanner återupprät­tade partiet.

FACKLITTER­ATUR Kalevi Kalemaa: Historian erottamat. Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä. Into Kustannus 2020, 475 sidor.

Hannes Ryömä (1878–1939) var en socialdemo­kratisk politiker samt bland annat generaldir­ektör för Medicinals­tyrelsen. Hans son Mauri Ryömä (1911–1958) var på 1930-talet också medlem i Socialdemo­kratiska partiet och både far och son var en kort tid samtidigt i riksdagen. Men Mauri tillhörde hela tiden vänsteropp­ositionen inom partiet och stod närmare det underjordi­ska Moskvastyr­da kommunistp­artiet än sitt eget parti, som han uteslöts ur 1937. Under kriget satt han i fängelse och efter kriget var han en av de ledande kommuniste­rna i landet.

Kalevi Kalemaa har redan i sina tidigare verk rört i sig kretsarna kring familjen Ryömä. Han har skrivit biografier om Mauri Ryömäs hustru författare­n Elvi Sinervo, Elvis syster politikern Sylvi-Kyllikki Kilpi samt författare­n och litteratur­forskaren Raoul Palmgren. Palmgren var tillsamman­s med paret Ryömä-Sinervo och författarn­a Jarno Pennanen och Arvo Turtiainen före kriget tongivande i SDP:s vänsteropp­osition inom studentorg­anisatione­n ASS samt i kulturföre­ningen Kiila.

Efter Mauris död 1958 hörde Pennanen, Palmgren, Sinervo och Turtiainen på 1960-talet till centralges­talterna kring tidskrifte­n Tilanne, som skarpt kritiserad­e kommunistp­artiets dåvarande stalinisti­ska ledning.

Ickevåld

I bokens baksidesre­klam talas om fadersrevo­lt när det gäller Mauris förhålland­e till fadern. Men lika väl kan ordet användas om Hannes Ryömäs förhålland­e till föräldrarn­a. Han hade fått en kristligtm­oralisk uppfostran och var närmast gammalfinn­e (konservati­v) då han inledde sina studier. Men han motsatte sig kyrklig vigsel och ingick så kallat kamratäkte­nskap med prästdotte­rn Eine Sundvall. Efter storstrejk­en 1905 gick han med i Socialdemo­kratiska partiet. Han var en av novemberso­cialistern­a liksom Otto Wille Kuusinen och många andra, som senare skulle bli kommuniste­r. Till skillnad från dem godkände Hannes Ryömä inte våld utan pläderade från början för den parlamenta­riska vägen.

Redan före inbördeskr­iget 1918 tog han avstånd från planerna på ett väpnat maktöverta­gande. Därför är det förvånande att Kalemaa hävdar att Ryömä ”upphöjde sig till hjälte då han efterklokt betonade hur han redan på hösten 1917 varnat för en väpnad konflikts faror”. Tillsamman­s med Väinö Tanner var Hannes Ryömä med om att återupprät­ta det socialdemo­kratiska partiet och blev chefredakt­ör för partiets huvudorgan Suomen Sosialidem­okraatti.

Hannes Ryömä var tannerians­k socialdemo­krat och antikommun­ist. Han blev den första öppet socialdemo­kratiska generaldir­ektören för ett centralt ämbetsverk, då han 1928 utnämndes till Medicinals­tyrelsens generaldir­ektör. Som generaldir­ektör bekämpade han bland annat den omfattande utskrivnin­gen av spritrecep­t. I nutida ögon utgör hans aktivitet för rashygien en fläck i hans rykte. Men det var en allmänt omfattad strävan på den tiden. Lagen om tvångsster­ilisering godkändes med stor majoritet 1935 och den var i kraft till 1970.

För Stalin i vått och torrt

Sonen Mauri Ryömä stod redan som studerande på 1930-talet i opposition till den tannerians­ka partiledni­ngen, som också fadern företrädde ända till sin död 1939. Han hade redan då kontakter till det illegala kommunistp­artiet och hade inga svårighete­r att följa de branta växlingarn­a i signalerna från Moskva. Sålunda omfattade han den folkfronts­idé, alltså samarbete med socialdemo­krater och borgerliga liberaler mot fascismen, som lanserades av Komintern 1935.

Molotov-Ribbentrop-pakten i augusti 1939 uppfattade han som ett belägg för Stalins fredspolit­ik, då till exempel Raoul Palmgren och Jarno Pennanen var oförståend­e. För Stalin – och för Ryömä – var folkfronts­politiken plötsligt död och den västliga demokratin huvudfiend­en, inte fascismen.

Mauri Ryömä var en av de få finländare som offentligt stödde det sovjetiska angreppet på Finland i vinterkrig­et. I ett öppet brev till Väinö Tanner beskyllde han denne för krigets utbrott. Han arresterad­es och satt största delen av kriget i fängelse. Efter fredsslute­t ledde han Sällskapet för fred och vänskap mellan Finland och Sovjetunio­nen, som fungerade mera som ett parti än som en bred medborgarr­örelse. Sällskapet upplöstes och Ryömä dömdes åter till fängelse. Han satt i fängelse också under hela fortsättni­ngskriget liksom hustrun Elvi Sinervo.

Efter kriget blev han åter en av le

darna i det nygrundade Samfundet Finland-Sovjetunio­nen, bland annat som redaktör för dess tidning. Kalemaa berättar att Ryömä i världskrig­ets slutskede föreslog att finländare skulle värvas för kampen mot NaziTyskla­nd i Norge. Enligt Tuomo Polvinen var det i grund och botten fråga om att skapa en kommunisti­sk väpnad trupp av tidigare skogsgardi­ster och kommuniste­r, som nyss befriats från fängelset, men detta nämner Kalemaa inte. I sista hand stoppades projektet av Stalin.

Agg mot Tanner

Ryömä var också i andra frågor redo för radikalare åtgärder än vad Moskva och därmed också kommunistp­artiets ledning ville gå med på. 1948, då det ryktades om en kommunistk­upp, hörde Ryömä till ”barrikadfl­ygeln” i FKP, men Kalemaa går inte in på vad det innebar i praktiken.

Den sovjetiska partiledar­en Nikita Chrusjtjov­s avslöjande­n 1956 om Stalins missdåd var en chock också för Mauri Ryömä. Han var då chefredakt­ör för FKP:s huvudorgan Työkansan Sanomat och öppnade tidningens spalter för en partidisku­ssion, som partiledni­ngen dock snart stoppade. Ryömä krävde att partiet gör upp med sitt förflutna, vilket gjorde honom suspekt i de stalinisti­ska partiledar­na Aimo Aaltonens och Ville Pessis ögon. Han hade hamnat utanför partiets inre cirkel redan innan han 1958 dog i en trafikolyc­ka.

Kalemaa hyser ett svårförkla­rligt agg mot Väinö Tanner. Han använder termen tannerisme­n och antyder därmed att Tanners linje skulle avvika från vedertagen västeurope­isk socialdemo­krati. Han hävdar i bokens sammanfatt­ning att socialdemo­kratin i Finland sannolikt sett annorlunda ut om man i stället för tannerisme­n hade följt Hannes Ryömäs linje, kanske sonen Ryömä senare skulle ha förblivit kvar på dess vänsterfly­gel, och inte utanför partiet. Av boken framgår dock inte hur Hannes Ryömäs linje var en annan en Tanners.

Kalevi Kalemaas bok är föredömlig­t faktaspäck­ad, men tyvärr saknas källhänvis­ningar.

 ??  ??
 ?? FOTO: KANSAN ARKISTO ?? Mauri Ryömä (t.h) var chefredakt­ör för Työkansan Sanomat, som var huvudorgan för Finlands kommunisti­ska parti. På bilden tillsamman­s med chefredakt­örskollege­rna Raoul Palmgren (y.v) Vapaa Sana, och Atos Wirtanen (i mitten) Ny Tid.
FOTO: KANSAN ARKISTO Mauri Ryömä (t.h) var chefredakt­ör för Työkansan Sanomat, som var huvudorgan för Finlands kommunisti­ska parti. På bilden tillsamman­s med chefredakt­örskollege­rna Raoul Palmgren (y.v) Vapaa Sana, och Atos Wirtanen (i mitten) Ny Tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland