Hufvudstadsbladet

Vivi Salonen behöver egentid för motion

Vivi Salonen lever ensam med sin treåriga dotter. Hon älskar att vara med henne men har också behov av egentid för träning. Ett tips hon får under Upp och hoppa-satsningen är att laga fler måltider åt gången. Så frigör hon tid och sparar dessutom pengar.

- ANNA MARKELIN

Det är exakt en månad kvar tills dagarna börjar ljusna. Vi befinner oss mitt i årets kanske tyngsta period med korta, mörka dagar. Det krävs mer än bara ett positivt sinne för att hitta energi och ork.

För någon kan det tyckas enkelt att bestämma sig för daglig vardagsmot­ion eller några träningspa­ss i veckan, men alla har inte den tiden att lägga på sig själv.

Vivi Salonen lever ensam med sin treåriga dotter, hon arbetar heltid och hennes närmaste familj är utspridd.

Hur gör man för att förändra sina vanor till det bättre när man har fullt upp med att få vardagen att gå ihop? – Det känns ibland hopplöst när man inser att det bara finns några få timmar per dag utöver arbetet – och under denna korta tid ska man hinna med allt som behöver göras, suckar Salonen.

Hon berättar om sina rutiner där matlagning, middag och nattning av dottern upptar timmarna efter jobbet.

– Jag vet hur viktigt det är med aktivitet, rörelse och träning men det är svårt att hinna med det under vardagarna. När kvällen kommer är jag så trött. Inte kan jag heller lämna lägenheten och gå ut, även om det skulle vara skönt.

Flera portioner på en gång

Ett tips som Salonen fått i Upp och hoppa-satsningen är att laga mer mat åt gången, så att det räcker till fler måltider. Det spar både tid och pengar och man får bättre kontroll över vad man äter.

Det är inga problem att äta samma mat några dagar i veckan, så länge det är bra mat. Man kan också förbereda genom att laga mer av basingredi­enser som grönsaker, potatis, ris eller pasta. Det kan man sedan kombinera med en proteinkäl­la för en bra måltid. Det mesta håller sig i kylen i flera dagar.

Om det är svårt att hitta tid till motion efter jobbet så får man försöka klämma in det så gott det går under arbetsdage­n.

– Jag har börjat ta trapporna på jobbet, oavsett hur stressig dagen är. Det känns bra att hålla sig i rörelse och det blir ganska många steg under en dag.

Mycket bättre än att ta hissen, konstatera­r Salonen.

– Mitt gymkort har legat sorgligt oanvänt men jag har lyckats ta mig dit ett par lördagar och det känns härligt hela dagen efteråt. Jag tycker det är svårt att motivera mig att träna hemma, men det är förstås den bästa lösningen för mig just nu.

Saknar andra människor

När vardagen är osäker är det svårt att skapa bestående rutiner. Salonen har flyttat ett par gånger under det gångna året, bland annat på grund av renovering. Den lilla familjen ser fram emot ett långsiktig­t boende där vardagen kan formas på bästa sätt.

– Coronan har påverkat mig mycket. Jag är en social person och det är ensamt när det är bara jag med min treåring. Vi bodde nyligen en tid på Teneriffa och det var nog en chock att komma tillbaka till Finland där alla håller sig så mycket mer för sig själva. Lägger man en pandemi på det ... det blir inte precis lättare att umgås med andra under dessa förutsättn­ingar. Vivi Salonen försöker se framåt. – Jag längtar efter att det här ska ta slut. I takt med att min dotter växer får jag säkert också mer tid för mig själv. Om ett år hoppas jag att jag orkar betydligt mer – jag har fått bra verktyg med mig från tiden med Upp och hoppa och det känns riktigt bra.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Vivi Salonen berättar öppet om de utmaningar hon som ensamståen­de mamma står inför. Det är inte självklart att kunna hitta tid till vardagsmot­ion och träning när dagarna är korta.
FOTO: TIMO KARI Vivi Salonen berättar öppet om de utmaningar hon som ensamståen­de mamma står inför. Det är inte självklart att kunna hitta tid till vardagsmot­ion och träning när dagarna är korta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland