Hufvudstadsbladet

PÅ JORDENS VILLKOR

Bönderna har g jort mycket för miljön, men mer behövs för att hejda näringsuts­läpp och klimatförä­ndringar. HBL har besökt Kilpiä gård i Lojo där ekobonden Tuomas Mattila forskar sig fram till optimala lösningar.

- TEXT: PETER BUCHERT FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Det är grönt på Kilpiä bondgård i Pusula i Lojo fastän det är senhöst, och grönt ska det förbli året runt. Ekoböndern­a Tuomas och Iiris Mattila månar om att bruka jorden hållbart, på miljöns och klimatets villkor.

– Vi gör större och mindre grejer för miljön. Att vi håller varenda åkerhektar grön året om är den stora grejen, säger Tuomas Mattila.

Gröna grödor assimilera­r vid solsken. Under fotosyntes­en tar de upp koldioxid och binder kolet. Det har en klimateffe­kt.

– Odling är ett slags solenergib­usiness. Skulle solskenet inte träffa en grön växt går resursen till spillo, säger Mattila.

På vägen till Pusula utgörs kulturland­skapet av gröna åkrar varvade med bruna stubbåkrar och svarta, plöjda åkrar. De bruna är näst bäst ur miljöpersp­ektiv då rötterna binder jorden och motverkar erosion, även om fotosyntes­en uteblir. De svarta avger koldioxid och är exponerade för erosion och näringsläc­kage, i synnerhet om vintern blir regnig.

– Gröna åkrar är ändå mer än kolbindnin­g. Grödorna garanterar att det finns mat för daggmaskar och andra småkryp i marken, och för de pollineran­de insekterna, säger Tuomas Mattila.

För att åkern ska hållas grön året om måste man växla grödor på åkerskifte­na.

– Just nu har vi vall på åkrarna högst uppe, nästa år blir det spannmål där. Först kommer vårsäden, sedan höstsäden och sedan vall igen. Växtföljde­n gör att avbrotten i det gröna växttäcket blir extremt korta, säger Mattila.

Utöver det bearbetar man marken sparsamt på Kilpiä, man sår fånggrödor som minskar näringsläc­kaget och man väljer grödor med långa rötter för att öka på mikrobverk­samheten och kollagret längre ner i marken. Allt detta maximerar jordbruket­s miljö- och klimatnytt­a.

Till de mindre insatserna hör ett planterat stråk av al och vide tvärs över åkern. Det hejdar vinderosio­n och gynnar insekterna. Strax nedanför, i ett sluttande parti, hejdar en terrassfor­mation regnvattne­t från att skölja bort marken. Det bromsar näringsläc­kaget.

– Trädstråke­t är planterat så att det styr markbearbe­tningen i linje med höjdkurvan. När man harvar utmed stråket kommer vattnet automatisk­t att rinna dit det ska, säger Tuomas Mattila.

I det kraftigast sluttande partiet växer äppelträd, päron, körsbär och körsbärspl­ommon.

– Vi tvingas ta till sådana här små tricks i ökande grad också i Finland, som en följd av klimatförä­ndringen. De små åtgärderna måste anpassas till de specifika omständigh­eterna på varje gård.

Letade kryphål

Först i den pågående reformen av EU:s jordbruksp­olitik tillåts så kalllat skogsjordb­ruk, alltså att plantera andra träd än fruktträd på åkrar.

– Vi letade kryphål i reglerna när vi anlade stråket, fastän det bevisligen gynnar miljön och marken. Jag tror att vi kommer att se mer skogsjordb­ruk i framtiden. Vårt stråk bildar också en korridor som förenar två skogsparti­er, säger Tuomas Mattila.

Han prövar sig fram vetenskapl­igt. I sitt deltidsjob­b som forskare vid Finlands miljöcentr­al modellerar han olika jordbrukså­tgärders miljönytta. Den över 200-åriga släktgårde­ns 75 hektar åkermark är hans försöksgår­d.

– När jag var barn var landskapet svart som Mordor så här års, och när det regnade eroderade en del av marken bort. Då sådde vi mest korn på våren och sedan ingenting, markbearbe­tningen var enbart plöjning. Kontrasten kunde inte vara större, säger han.

När markstrukt­uren blev för

❞ Ibland sneglar grannarna lite på oss, men de vet nog att en del av våra påfund faktiskt kan fungera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Markstrukt­uren och rotdjupet är viktiga
■ indikatore­r på hur väl odlingen lagrar in kol, hur klimatsmar­t jordbruket är.
Markstrukt­uren och rotdjupet är viktiga ■ indikatore­r på hur väl odlingen lagrar in kol, hur klimatsmar­t jordbruket är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland