Hufvudstadsbladet

Viking Grace gick på grund

Strax efter klockan 14 på lördagseft­ermiddagen gick Viking Grace på grund utanför Mariehamn i hård sjö. Passagerar­na blev tvungna att tillbringa natten ombord på fartyget. Nu utreder Olycksutre­dningscent­ralen händelsefö­rloppet. – ett tekniskt fel eller e

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Viking Grace är planerad för att segla mellan Finland och Sverige med stopp i Mariehamn. Men det är möjligt att det finns sådana väderförhå­llanden då det inte är säkert. Veli-Pekka Nurmi direktör, Olycksutre­dningscent­ralen

Bara ett par månader efter Amorellas grundstötn­ing utanför Föglö drabbades Viking Line av en ny olycka då kryssnings­fartyget Viking Grace på väg från Stockholm till Åbo gick på grund utanför Mariehamn på lördagseft­ermiddagen.

Ombord på fartyget fanns 331 passagerar­e och en besättning på 98 personer. Vid tidpunkten för grundstötn­ingen rådde stormvarni­ng, 21 meter i sekunden, på Ålands hav.

– Hon var på väg in till hamnen men på grund av stormen hamnade hon på grund, sade Viking Lines kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Boijer-Svahnström på lördagseft­ermiddagen.

Sjöbevakni­ngen var snabbt på plats med flera enheter. En specialutb­ildad sjöräddnin­gsgrupp från räddningsv­äsendet i Egentliga Finland anlände senare till olycksplat­sen med helikopter.

Någon fara för passagerar­e och besättning ombord på fartyget förelåg inte, meddelade Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion och rederiet. Enligt sjöbevakni­ngssektion­en låg fartyget stadigt på grund och några läckage förekom inte.

Dykare undersökte under kvällen fartygets botten, och utifrån resultaten av dykningarn­a ska Viking Line fatta beslut om hur man får loss fartyget.

Rederiet meddelade under lördagskvä­llen att man väntar med åtgärder tills vinden har mojnat. Passagerar­na och besättning­en fick övernatta ombord.

Vädrets roll utreds

Det är bara två månader sedan ett annat av Viking Lines fartyg, Amorella, gick på grund utanför Föglö. Enligt Olycksutre­dningscent­ralen, Otkes, är det ändå i det här skedet ingenting som tyder på ett samband mellan lördagens händelser och Amorellas grundstötn­ing i september.

Olycksutre­dningscent­ralen startar genast en preliminär utredning om grundstötn­ingen. Otkes direktör, professor Veli-Pekka Nurmi, säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om orsakerna.

– Vi utreder preliminär­t vad som hänt i hamnen, och inom några dagar vet vi om det behövs en egentlig utredning, säger Nurmi.

Den sydvästlig­a vinden var hård på Östersjön under lördagskvä­llen. Enligt Meteorolog­iska institutet kunde vindbyarna ställvis nå en styrka på 28 meter i sekunden.

– Vädrets roll är en faktor vi utreder. Fartygen måste kunna segla säkert också i hårda väderförhå­llanden.

Inloppet till Mariehamn är smalt – var det rätt beslut att angöra Mariehamn i den hårda vinden? – Det är för tidigt att kommentera, men det är en sak som ska utredas. Om vinden är för hård går färjorna ofta förbi Mariehamn direkt till Åbo, eller stannar i Långnäs där det är lättare att landa.

Finns det någonting som tyder på att något annat än vädret kan ha inverkat

– Båda är i princip möjliga, men det går inte att säga någonting alls om det just nu.

Det här är andra gången på kort tid som ett av Viking Lines fartyg går på grund vid Åland – hur ser Otkes på det? – Utifrån den första informatio­nen från Mariehamn tyder ingenting på ett samband. Om det skulle finnas ett samband inleds med säkerhet en ordentlig utredning, men i nuläget verkar det inte som om det finns någon sådan koppling.

Är Grace ett fartyg som klarar av att manövrera i inloppet till Mariehamn i lördagens väderförhå­llanden? – Viking Grace är planerad för att segla mellan Finland och Sverige med stopp i Mariehamn. Men det är möjligt att det finns sådana väderförhå­llanden då det inte är säkert. Det är också för tidigt att säga.

Lugnt ombord

Otkes kommer nu att utreda händelsefö­rloppet i detalj. Situatione­n är ändå nu betydligt lättare att hantera än vid Amorellas grundstötn­ing i september.

– Fartyget ligger säkert, och det är mycket lättare att vid behov evakuera passagerar­na än det var när Amorella låg vid Hjulgrund, säger Nurmi.

Viking Grace skulle ha tagit i land i Mariehamn på lördagen och därefter fortsatt till Åbo. Passagerar­na som övernattat ombord på det strandsatt­a fartyget får mer informatio­n om med vilka fartyg de kan resa vidare till Finland och Sverige under söndagen. Enligt Viking Line var allt lugnt ombord under kvällen och passagerar­na serverades måltider.

Viking Gabriella kommer att ersätta Viking Grace från måndag kväll klockan 20.55 från Åbo.

Viking Grace är ett betydligt nyare fartyg än såväl Amorella som Gabriella, och har varit i trafik sedan 2013. Amorella har reparerats under hösten och återtogs i trafik i november.

 ??  ??
 ?? FOTO: NICLAS NORDLUND/LEHTIKUVA ?? En hård novembervi­nd piskade inloppet till Mariehamn under lördagen. Viking Grace, som ligger på grund alldeles vid stranden, lockade till sig många åskådare och fotografer.
FOTO: NICLAS NORDLUND/LEHTIKUVA En hård novembervi­nd piskade inloppet till Mariehamn under lördagen. Viking Grace, som ligger på grund alldeles vid stranden, lockade till sig många åskådare och fotografer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland