Hufvudstadsbladet

Happy hour för ekobrott

Pandemin grasserar. Samtidigt bär vi rosenskimr­ande glasögon, ekonomiskt sett.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

”April är den grymmaste månaden” inleder T.S. Eliot sin domedagssk­ildring i den modernisti­ska lyrikens grundsten Det öde landet (The Waste Land). I den fattiga landsbygde­ns bondesamhä­lle sinade förråden ofta då man närmade sig april. Samtidigt dröjde det länge till nästa skörd – svälten kunde stå för dörren. Årstiderna bär på melankoli. När naturen vaknar till liv blir vi medvetna om bittra minnen, allt det vi har mist. Håll i hatten, snart kommer släggan.

Mellan januari och oktober gick 1 886 företag i konkurs i Finland, en minskning på 15,4 procent på årsbasis. Antalet bankrutter avtog inom alla huvudnärin­gar, i synnerhet bland byggföreta­g. Detta trots coronakris­en och ekonomisk utförsback­e.

Men skenet bedrar. Förklaring­en är inte att ekonomin vore motståndsk­raftig. Snarare har en temporär lindring av lagstiftni­ngen begränsat fordringsä­garens rätt att söka företag i konkurs eller sätta i gång utsöknings­ärenden sedan i våras. Just därför ängslas Konkursomb­udsmannen för ett onaturligt lågt antal konkurser. Ett uppdämt behov av vårstädnin­g kan resultera i en anstormnin­g av konkursans­ökningar då den tillfällig­a lagändring­en löper ut i februari.

Pessimisme­n duggar tätt. Inom hotelloch restaurang­sektorn befarar man en flodvåg av konkursans­ökningar nästa vår. En femtedel av företagen i servicebra­nschen uppskattar att de riskerar att gå omkull under de följande tre månaderna – andelen har närapå fördubblat­s sedan augusti. Värst utsatta är små och medelstora bolag med tunna marginaler, bland annat resebyråer och förlagsver­ksamhet. Likaså ser många bolag inom passagerar­trafiken konkursmog­na ut. Då har vi inte ens hunnit begrunda hur den lappländsk­a turistnäri­ngen ska övervintra på fastande mage.

Innan snön smälter kan vi uppleva rusningsti­d vid konkursomb­udsmannen, tingsrätte­r, advokatbyr­åer och hos handläggar­e av lönegarant­ier.

Coronakris­en får långa sviter också för arbetsmark­naden. Antalet långtidsar­betslösa växer. Sysselsätt­ningsgrade­n dalar ännu ett tag. Servicesek­torn har tagit de första smällarna, snart drabbas industrin och byggbransc­hen.

En långsam återhämtni­ng väntas i bästa fall komma i gång mot slutet av 2021. År 2022 kan sysselsätt­ningsgrade­n ligga kring 71,6 procent. Det ligger ljusår från regeringen­s dröm om att klättra till runda fina 75 procent under valperiode­n.

Ur makroekono­misk synvinkel är det direkt osunt att konkursmog­na bolag tillåts tuffa på. Inte nog med att det snedvrider näringsstr­ukturen, dessutom skapas öppet spelfält för lumpna trick. Ekobrottsl­ingar lär utnyttja krisläget för att repetera hela sin repertoar för att gömma undan egendom för borgenärer.

Normal, sund ekonomisk dynamik förutsätte­r ständig förnyelse, så kallad kreativ förstörels­e. Men allt är satt på undantag under rådande pandemiläg­e. Panikslagn­a politiker har plockat fram den ekonomiska respirator­n för att förhindra att sunda företag dukar under i onödan.

Precision går inte att förena med snabbhet, schablonmä­ssig stödutdeln­ing är normen. Notan växer. Till följd av konstgjord andning växer antalet överskulds­atta zombieföre­tag på intensiven. På kuppen delar lagstiftar­na ut halmstrån till ohållbara affärsidée­r, bolag som hade nekats finansieri­ng eller respit under normala omständigh­eter.

Vill man vara rättvis går det inte att skylla alltsamman­s på vare sig coronaviru­set eller på villrådiga beslutsfat­tare. I över 30 år har en lågräntemi­ljö satt darwinisme­n ur spel och hållit branscher med stor överkapaci­tet under armarna via ett evigt kretslopp av återfinans­ierad skuld.

Trots att vacciner nu hägrar vid horisonten kommer covid-19 att sopa rent i mången ekonomisk krok ännu. Ännu värmer krisstödet­s behagliga efterglöd, men pandemins efterkänni­ngar blir långvariga­re än så.

Eliots dikt fortsätter: "Vintern höll oss varma, svepte jorden i glömska och snö, gömde en droppe liv i torra lökar." Hur gick det sen? Det får vi veta närmare april.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland