Hufvudstadsbladet

Vittnen ombord hörde otäckt ljud när fartyget skakade till

Stämningen ombord är lugn, sade en av passagerar­na efter grundstötn­ingen.

- Hurdan är stämningen ombord? SPT

Den kände musikern och gitarriste­n Ryan Roxie är en av de passagerar­e som i går kväll väntade på att få komma i land från passagerar­fartyget Viking Grace efter fartygets grundstötn­ing söder om Vikingterm­inalen i Mariehamn.

– Vi skulle just angöra kajen när det hördes ett otäckt ljud och fartyget gick på grund, sade Ryan Roxie om incidenten.

Enligt Roxie uppmanades alla passagerar­e hålla sig på däck nio och tio i väntan på instruktio­ner. Totalt fanns 331 passagerar­e och 98 besättning­smän ombord.

– De upprepar hela tiden att situatione­n är under kontroll, men i övrigt får vi ingen informatio­n om vad som är på gång. Vi har ju väntat på besked i snart tre timmar, sade Roxie på lördagseft­ermiddagen.

– Det är ganska lugnt. Finländare brukar väl inte gripas av panik så lätt, säger han.

Spelning gick i stöpet

Ryan Roxie har sina rötter i Kalifornie­n, men är numera bosatt i Stockholm. Han är en av grundarna av bandet Roxie 77 och är mest känd för sitt samarbete med Alice Cooper, Slash, Casablanca och Dad's Porno Mag.

– Jag har en spelning på Hot Doggery i Saltvik i kväll, men vi får se om det blir något av det hela. Så mycket kan jag lova att fartygets kapten inte är inbjuden till spelningen, sade Roxie med ett skratt i går.

Konsertens arrangörer var hoppfulla när de väntade på sin gäst i fartygster­minalen. Men under kvällen beslöt rederiet att människorn­a ombord ska stanna över natten, och att de ska få lämna fartyget först på söndag.

Kaffe och wraps

En annan passagerar­e, Michael Valin som är bosatt i Helsingfor­s, berättade för nyhetsbyrå­n TT att han tog en tupplur i sin hytt när fartyget gick på grund.

– Båten skakade till enormt mycket. Jag fick på mig byxorna och skjortan på fem sekunder och sprang ut. Efter fem minuter kom informatio­n i högtalarna på flera språk om att vi hade gått på grund, säger Valin.

Passagerar­na hölls sedan dess samlade i konferensr­um på däck nio.

– De bjuder på kaffe och wraps men det är ingen som går ut med någon informatio­n än det som kommer ut i högtalarna om att de har gått på grund och att det inte är någon fara, sade Valin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland