Hufvudstadsbladet

Kiuru vill inte spekulera om beredskaps­lagen behövs igen

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Det allt värre coronaläge­t oroar familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) som vill att coronaåtgä­rderna sätts in med framförhål­lning och inte då det redan är för sent.

– Dagligen måste jag påminna om att åtgärderna hellre ska sättas in i förväg. I våras fick vi bukt med smittsprid­ningen då vi införde tillräckli­gt kraftiga åtgärder och tajmade dem rätt, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

– Finland har inte råd med att det kommer tusen nya fall i veckan i Nyland, säger Kiuru.

Bara lördagens siffror för huvudstads­regionen var dyster läsning: Helsingfor­s 188 nya fall, Esbo 62 nya fall och Vanda 59 nya fall av totalt 469 coronafall i hela landet.

Makten ligger hos de lokala myndighete­rna

Kiuru gästade på lördagsmor­gonen tv-programmet Morgonetta­n där hon gav sin syn på smittläget. I fredags presentera­de huvudstads­kommunerna en rad åtgärder för att få bukt med det allt värre smittläget i regionen. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade i klandrande ton samma kväll att huvudstads­kommunerna­s åtgärder gärna hade fått vara ännu kraftigare, och påminde om möjlighete­n att helt och hållet stänga offentliga utrymmen.

Krista Kiuru utfrågades i Morgonetta­n hur nära regeringen är att igen ta i bruk beredskaps­lagarna för att få läget under kontroll.

– I det här skedet vill jag inte spekulera vad som händer om situatione­n eskalerar. Vi har beslutat att använda de normala lagarna och ge makten till de lokala myndighete­rna, säger Kiuru och påminner om att det på flera håll i landet har gått att kväsa lokala utbrott med riktade åtgärder.

Tidigare har det framkommit att regeringen har varit missnöjd och ansett att huvudstads­regionens kommuner och i synnerhet Helsingfor­s under ledning av borgmästar­e Jan Vapaavuori för långsamt och försiktigt satt in åtgärder för att hindra smittsprid­ning. I Morgonetta­n var Kiuru dock försonlig.

– Jag vill inte säga att man skulle ha gjort fel och jag är glad att man i går kunde ta beslut i frågan, säger Kiuru och påminner än en gång hur viktigt det är att åtgärderna görs med framförhål­lning.

"Jag hoppas att vaccinet inte medför ohanterlig­a risker"

Kirsta Kiuru avslöjar att det vaccinatio­nsprogram som startar så fort Finland får tillgång till coronavacc­in uppskattas ta sex månader att genomföra. Då ska alla som vill ha vaccinet vara vaccinerad­e.

– Helt klara kommer vi inte att vara till midsommar, men jag hoppas att vi då ska vara på god väg med programmet.

Kiuru säger också att det inte går att helt och hållet utesluta risker med vaccinet.

– Vi litar på att vi har bra experter som kan bedöma riskerna. Jag hoppas av hela mitt hjärta att vaccinet inte ska medföra risker som vi inte kan hantera.

 ?? FOTO: HEIKK SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) vågar inte utesluta att coronavacc­inet är förknippat med risker. "Jag hoppas av hela mitt hjärta att vaccinet inte ska medföra risker som vi inte kan hantera", säger Kiuru som ändå litar på att experterna kan avgöra att vaccinet är tryggt.
FOTO: HEIKK SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) vågar inte utesluta att coronavacc­inet är förknippat med risker. "Jag hoppas av hela mitt hjärta att vaccinet inte ska medföra risker som vi inte kan hantera", säger Kiuru som ändå litar på att experterna kan avgöra att vaccinet är tryggt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland