Hufvudstadsbladet

Fattig barndom ökar risken för psykiska problem

Ju längre ett barn bodde i en fattig familj, desto större blev risken för psykiska problem.

- SPT

En fjärdedel av de barn som föds i den lägsta inkomstkla­ssen utvecklar en psykisk störning senare i livet. Forskare vid Helsingfor­s universite­t, Aarhus universite­t och universite­tet i Manchester har undersökt sambandet mellan föräldrars socioekono­miska status och barns risk att någon gång i livet insjukna i psykiska störningar.

”Vår studie visar att ju längre tid ett barn växte upp i en familj där föräldrarn­as inkomster var låga, desto större var risken att personen insjuknade i en psykisk störning senare i livet”, säger Christian Hakulinen, universite­tslektor i hälsopsyko­logi vid Helsingfor­s universite­t, i ett pressmedde­lande.

Undersökni­ngen följde en miljon danska barn födda mellan 1980 och 2000. Föräldrarn­as inkomster kartlades när barnen var 0, 5, 10 och 15 år gamla. Studien visar att 25,2 procent av de barn som föddes i familjer i den lägsta inkomstkla­ssen fick en diagnostis­erad psykisk störning innan de fyllt 37. I den högsta inkomstkla­ssen utvecklade 13,5 procent av barnen en psykisk störning.

Det finns också ett samband mellan hur länge barnet levde i en fattig familj och hur stor risken för psykisk ohälsa blev.

– Av de barn som under hela sin barndom levde i en låginkomst­familj, diagnostis­erades en tredjedel med någon form av psykisk störning. Av de barn som levde hela sin barndom i familjer i den högsta inkomstkla­ssen diagnostis­erades 12 procent med psykisk störning, säger Hakulinen.

Hakulinen betonar att resultaten i studien är relevanta även för andra nordiska länder än Danmark. Vården av psykisk ohälsa ser liknande ut i Norden, där den främst sker inom den specialise­rade sjukvården.

Studien ingår i projektet Psykiska störningar och arbetsmark­nadsutsikt­er (Mental disorders and labor market outcomes), som finansiera­s av Finlands Akademi. Studien har också fått finansieri­ng från Lundbeckfo­nden, Stanley Medical Research Institute och Europeiska forsknings­rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland