Hufvudstadsbladet

Tre hästar svalt ihjäl efter vanvård på Åland

En man och en kvinna har dömts till villkorlig­t fängelse efter ett flera hästar svultit ihjäl.

- SUSANNA SKOGBERG/NYA ÅLANDSPT

Ålands tingsrätt har dömt ett par till villkorlig­t fängelse för att ha låtit hästar svälta ihjäl på sin gård. Mannen döms till tio månader villkorlig­t fängelse för grovt djurskydds­brott och kvinnan till fyra månader för djurskydds­brott.

Under en veterinäri­nspektion på gården i februari 2019 hittades två levande hästar och en som låg död i stallet. En av de levande hästarna fick avlivas kort därefter. Senare framkom att två andra hästar redan hade dött på gården, trots att mannen påstod att de hade sålts till Sverige.

Domen gäller sammantage­t sex hästar. Enligt mannen hade han ensam ansvarat för hästarnas skötsel eftersom kvinnan var gravid och hade haft komplikati­oner. Kvinnan bestred brott och sade att hon inte hade något med hästarnas skötsel att göra och att hon först senare fick veta att tre av hästarna hade dött.

Medgav brott

I rätten medgav mannen att tre hästar dött på grund av bristfälli­g utfodring vintern 2018–2019 och att en häst fått avlivas av samma orsak.

Han medgav att han gett veterinäre­n falska uppgifter och sade att han även hemlighåll­it hästarnas död för sin fru.

"Med beaktande av att mannens förfarande fortsatt trots att tre hästar dött vid olika tillfällen och den fjärde avlivats i ett ännu senare skede samt med beaktande av att han undanhålli­t hästarnas död för andra så anser tingsrätte­n att brottet har skett på ett synnerlige­n grymt sätt och har som helhet bedömt varit grovt", skriver tingsrätte­n.

Rätten anser inte att det är trovärdigt att kvinnan skulle ha varit omedveten om vanvården.

Både mannen och kvinnan meddelas även djurhållni­ngsförbud till den 20 november 2024. Djurhållni­ngsförbude­t gäller hästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland