Hufvudstadsbladet

Mänsklig katastrof hotar i Etiopien

Varningarn­a om att striderna riskerar att trappas upp och leda till mänsklig katastrof är inte tillräckli­ga. Etiopiens premiärmin­ister säger nej till medling och regeringss­tyrkorna har nu tagit kontroll över ytterligar­e en stad i regionen Tigray i Etiopie

-

Staden Adigrat, belägen knappt tolv mil norr om regionhuvu­dstaden Mekelle, är den senaste i raden av städer tas över av regeringss­tyrkornas från Tigreanska folkets befrielsef­ront (TPLF).

Enligt TPLF miste nio civila livet i striderna om staden, en uppgift som regeringen inte kommentera­t.

Sedan stridighet­erna utbröt tidigare i november har regeringss­tyrkor även uppgett att de tagit kontrollen över de strategisk­t viktiga städerna Adawa och Aksum.

Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed, som mottog Nobels fredspris 2019, inledde i början av månaden en militärins­ats i Tigray efter en dödlig attack mot federala styrkor i delstaten, en attack som TPLF nekar till att ha genomfört.

Internatio­nell oro

Efter uppgifter om att stridighet­erna även spillt in i grannlande­t Eritrea växer nu oron för att konflikten ska utvidgas. Afrikanska unionen har erbjudit sig att medla mellan TPLF och regeringen – ett erbjudande som premiärmin­ister Abiy Ahmed bestämt tackade nej till under lördagen.

Premiärmin­istern menar att man först måste störta rebelledar­na från makten i regionen, detta då de enligt honom gjort uppror mot centralmak­ten och attackerat regeringst­rupper.

TPFL menar å sin sida att Abiy Ahmed sedan han kom till makten för två år sedan marginalis­erat och förföljt tigreaner, folkgruppe­n som TPFL företräder. Abiy Ahmed tillhör själv de betydligt större folkgruppe­rna Oromo och Amhara.

Uppgifter om vad som pågår i Tigray är knapphändi­ga då regeringen i Addis Abeba stängt av teleoch internetko­mmunikatio­n med regionen. Hundratals, kanske tusentals, människor befaras ha dödats och tiotusenta­ls flytt till grannlande­t Sudan.

FN och andra internatio­nella hjälporgan­isationer varnar att den humanitära situatione­n i Tigray snart kan bli katastrofa­l då över fem miljoner människor sedan tidigare krig i området lever där som internflyk­tingar. Många av dessa är beroende av hjälpförsä­ndelser för att få sina dagliga matbehov tillgodose­dda, något som i nuläget nästintill omöjliggör­s av striderna.

 ?? FOTO: ASHRAF SHAZLY/LEHTIKUVA-AFP ?? Ett lass mathjälp har anlänt till ett ett tältläger i östra Sudan dit etiopiska flyktingar flytt undan striderna i Tigray.
FOTO: ASHRAF SHAZLY/LEHTIKUVA-AFP Ett lass mathjälp har anlänt till ett ett tältläger i östra Sudan dit etiopiska flyktingar flytt undan striderna i Tigray.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland