Hufvudstadsbladet

Traktorer intog Köpenhamn i minkprotes­t

Över 500 traktorer rullade in på Köpenhamns gator på lördagen – i protest mot den danska regeringen­s hantering av coronasmit­tan bland minkar.

-

De för Köpenhamn ovanliga fordonen började vid lunchtid leta sig fram genom gator och gränder till hamnområde­t Langelinie och strax över 500 fordon fyllde under de följande timmarna staden.

Den 4 november meddelade den danska regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 1517 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviru­set hittats bland smittade minkar.

Beslutet visade sig senare vara lagvidrigt, men då var det redan för sent för många minkuppföd­are. Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1 100 minkfarmar i landet. Lördagens traktorinv­asion är den senaste i raden av missnöjesy­ttringar från lantbrukar­e.

– Det är en demonstrat­ion för demokrati och för grundlagen, minkfrågan var bara den utlösande faktorn. De utplånade ett helt yrke med ett pennstreck, helt utan laglig grund, säger bonden Knud Jeppesen som deltog i lördagens protest till tidningen Landbrugsa­visen.

– Det som har hänt i minkfrågan var ett brott mot grundlagen. Om det går till så här i framtiden slutar vi som bananrepub­lik. Det är en av anledninga­rna till att vi säger att det nu räcker, säger grisbonden Malene Snedgaard till TT.

Lördagens demonstrat­ion mobilisera­de även runt 300 traktorer i Århus, där en liknande sammankoms­t ägde rum i centrala staden.TT-RITZAU

 ?? FOTO: NILS MEILVANG/TT-RITZAU SCANPIX ?? Traktorer på väg mot Köpenhamn i protest mot regeringen­s agerande i minkfrågan.
FOTO: NILS MEILVANG/TT-RITZAU SCANPIX Traktorer på väg mot Köpenhamn i protest mot regeringen­s agerande i minkfrågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland