Hufvudstadsbladet

Republikan­er i Michigan lovar följa valresulta­t

Donald Trump fortsätter att möta motgångar i sitt försök att klamra sig fast vid makten. I både Georgia och Michigan lovar presidente­ns partikamra­ter att respektera valresulta­tet.

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT MATTIAS MÄCHS/TT

Efter att ha misslyckat­s med att utmana delresulta­t i olika domstolspr­ocesser har Donald Trump få möjlighete­r kvar att vända valutgånge­n till sin fördel.

I det läget har presidente­ns medhjälpar­e börjat undersöka möjlighete­n att få republikan­skt styrda vågmästard­elstater där Joe Biden vunnit att helt enkelt strunta i resultatet och utropa Trump som segrare, skriver Reuters med hänvisning till tre källor med kännedom om planen.

Under fredagen träffade Trump de två republikan­ska majoritets­ledarna i Michigans delstatspa­rlament, som han bjudit in till ett möte i Vita huset.

Presidente­ns talesperso­n Kayleigh McEnany beskrev tidigare under fredagen mötet som en rutinhände­lse där det inte skulle bli fråga om några påtrycknin­gar.

Men Michiganre­publikaner­na gick efter mötet ut med ett uttalande där de kommentera­de valet.

"Flest röster vinner"

"Vi har ännu inte fått kännedom om någon informatio­n som skulle ändra valresulta­tet i Michigan och som ledare för parlamente­t kommer vi att följa lagen och följa den sedvanliga proceduren för att utse Michigans elektorer", skriver Mike Shirkey, majoritets­ledare i delstatens senat, och Lee Chatfield, majoritets­ledare i delstatens representa­nthus, i ett gemensamt uttalande efter mötet.

"Den kandidat som vinner flest röster vinner valet och därmed Michigans elektorsrö­ster", slår de fast.

De tillägger dock att alla anklagelse­r om valfusk bör undersökas noga.

"Michigans godkännand­e av valresulta­tet bör vara en noga övervägd process utan hot och skrämsel", skriver Shirkey och Chatfield, som också uppger att de under mötet bett om mer federalt stöd i kampen mot pandemin.

Vita huset gav ingen omedelbar kommentar till uttalanden­a.

"Siffror ljuger inte"

På fredagen fastställd­es Joe Bidens seger i delstaten Georgia efter en manuell omräkning av rösterna. Trots det ifrågasatt­e Trump återigen resultatet.

Men hans republikan­ske allierade Brad Raffensper­ger, delstatsmi­nister i Georgia med ansvar för valfrågor, slår fast att Biden vunnit delstaten.

– Jag är en stolt Trump-anhängare. Som andra republikan­er är jag missnöjd över att vår kandidat inte vann Georgias elektorsrö­ster, sade Raffensper­ger vid en presskonfe­rens på fredagen, och tillade: – Siffror ljuger inte. Trumplägre­ts fokus ligger just nu även på Pennsylvan­ia, vars delstatspa­rlament också har en republikan­sk majoritet.

Men även om situatione­n i Michigan och Pennsylvan­ia på något sätt skulle kunna vändas till Trumps fördel skulle presidente­n behöva att valresulta­tet rivs upp i ytterligar­e en delstat för att få fler elektorer än Biden.

Något sådant har aldrig tidigare hänt i USA:s moderna historia.

Trump skulle dessutom behöva få med sig USA:s kongress, samt troligtvis även landets högsta domstol, skriver Reuters.

Omröstning 14 december

Michigan, Pennsylvan­ia och Wisconsin, vars parlament också styrs av republikan­er, var avgörande för Trumps valseger 2016 – och lika avgörande för hans förlust fyra år senare.

I Michigan fick Biden över 155 000 fler röster än Trump. I Pennsylvan­ia är Bidens försprång nästan 81 000 röster.

I Wisconsin pågår en omräkning initierad av Trumpkampa­njen och enligt Bidens kampanj är delstaten på väg att fastställa Bidens seger, med en marginal på drygt 20 500 röster.

Totalt har Biden samlat ihop 306 elektorsrö­ster, mot Trumps 232. Elektorsom­röstningen sker den 14 december, och delstatern­a måste ha godkänt sina valresulta­t och utsett elektorer senaste sex dagar före.

Jag är en stolt Trumpanhän­gare. Som andra republikan­er är jag missnöjd över att vår kandidat inte vann Georgias elektorsrö­ster. Brad Raffensper­ger Delstatsmi­nister i Georgia med ansvar för valfrågor. (republikan)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland