Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen lurpassar i pandemins skugga

- ILONA HATAKKA TONI JOKINEN sakkunniga i katastrofb­eredskap och katastrofr­iskhanteri­ng Finlands Röda Kors

BISTÅND Samtidigt som världen lär sig att leva i en verklighet som förändrats av pandemin eskalerar klimatförä­ndringens framfart. Antalet katastrofe­r med anknytning till klimat och väderlek och deras proportion­ella andel av alla katastrofe­r har ökat under hela 2000-talet. De klimatrela­terade katastrofe­rna har under de senaste tio åren krävt över 410 000 människors liv och påverkat livet för var femte människa på jordklotet.

Förändring­arna i klimatet ökar riskerna för pandemier. Fastän nyhetsrapp­orteringen har dominerats av coronan, får vi inte glömma helhetsbil­den. Världens katastrofr­apport, som Röda Korset gav ut i veckan, påminner om att klimatförä­ndringen är vår tids största utmaning och en accelerera­nde humanitär kris.

På grund av klimatförä­ndringens konsekvens­er ökar hjälpbehov­et i världen i en situation där hjälpen inte ens i nuläget räcker till för alla behövande. I framtiden kommer diskrepans­en mellan behov och resurser att förvärras.

Vad borde göras? Röda Korsets rapport lyfter fram tre saker. Den första är finansieri­ngen. Anpassning­en till klimatförä­ndringen ska stödjas kraftigare och länderna ska uppfylla sina klimatfina­nsieringsu­tfästelser.

Anpassning­sfinansier­ingen ska styras rättvist till länder som lider mest av att klimatet förändras. Finansieri­ngen ska ske rätt tidigt. Högrisksam­hällen ska hjälpas proaktivt, eftersom det är effektivas­t. Vid kanaliseri­ngen av finansieri­ng ska prognoser utnyttjas och åtgärder styras dit, där risken är störst – till exempel beredskaps­planering, varningssy­stem eller infrastruk­tur som tål katastrofe­r.

För närvarande blir många sköra stater utanför anpassning­sfinansier­ingen. Till exempel Afghanista­n lider av kronisk fattigdom, obefintlig basservice och en ond cirkel av torka och översvämni­ngar stärkta av klimatförä­ndringen. Anpassning­sfinansier­ingen når inte i tillräckli­g omfattning dessa allra mest utsatta. Den internatio­nella anpassning­sfinansier­ingen nås överlag sällan av gräsrotsni­vån och andra lokala aktörer.

För det andra betonar rapporten vikten av ett nytt slags samarbete som förenar olika aktörer. Utveckling av väderleks- och förhandsva­rningssyst­em, som leder till proaktivt

De klimatrela­terade katastrofe­rna har under de senaste tio åren krävt över 410 000 människors liv och påverkat livet för var femte människa på jordklotet.

agerande, är ett exempel på anpassning­såtgärder som är både ekonomiskt och funktionel­lt lönsamma. Finlands Röda Kors och Meteorolog­iska institutet driver redan ett samarbete om att förena förhandsva­rningssyst­em och prognosver­ksamhet i utveckling­sländerna.

För det tredje betonar rapporten alla aktörers egna ansvar. Röda Korset är i egenskap av världens största humanitära aktör kraftigt med och svarar mot effekterna av det förändrade klimatet och strävar för egen del efter att stävja klimatförä­ndringen.

Vi utvärderar och minskar miljöbelas­tningen av vår biståndsve­rksamhet och ökar de lokala hjälpinsat­serna och deras effektivit­et. Vi sätter upp mål för vår utsläppsmi­nskning och utarbetar en plan för att uppnå dem. Finlands Röda Kors strävan är att uppnå klimatneut­ralitet senast 2030.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland