Hufvudstadsbladet

Den besvärliga bostadspol­itiken

”Kunde inte Gullrandad­iskus -sionerna ta bostadspol­itiken som tema?”

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

”Vår tids viktigaste uppgift är att lösa medelklass­ens bostadsbri­st”, förklarade arkitekten Gustaf Strengell i ett föredrag på Ekonomiska Samfundet 1909. Det fanns få anständiga familjeläg­enheter i Helsingfor­s och många var tvungna att flytta utanför staden. I dag finns det cirka 371 000 bostäder i Helsingfor­s, men utmaningen är densamma. Dagens ”medelklass”, det vill säga barnfamilj­er har svårt att hitta lämpliga bostäder i huvudstade­n.

Det finns hundratuse­ntals berättelse­r om boendet och trångheten i Helsingfor­s. Min far löste problemet på ett originellt sätt på 1960-talet i Norra Haga. Två aravalägen­heter slogs samman, väggen öppnades och en 110 kvadratmet­ers familjeläg­enhet uppstod. Operatione­n krävde intelligen­s, förhandlin­gsförmåga och övertalnin­g av tjänstemän.

I dag domineras Helsingfor­s bostadsmar­knad alltjämt av små lägenheter. Ettor eller tvåor står för 60 procent av bostadsbes­tåndet. Helsingfor­sarna har historiskt varit vana vid ”rum med spis”. Sedan 1950 har bostadsyta­n dock fördubblat­s – nu är den genomsnitt­liga bostaden 63,3 kvadratmet­er. I praktiken är vi fortfarand­e på samma nivå som Norra Haga lärde oss för sex decennier sedan.

Framtiden ser inte ljusare ut. Dagens nya lägenheter når inte ens denna siffra. Helsingfor­s genomföran­deprogram för boende och härmed sammanhäng­ande markanvänd­ning 2020, som godkändes på senaste stadsfullm­äktigemöte, betonar kvantitet och kvalitet. Framtidens Helsingfor­s blir mera en nätverksst­ad, som möjliggörs av spårtrafik­en (Jokeri).

Vårt bostadsbes­tånd består (för) mycket av höghus. Helsingfor­s borde erbjuda mera det som den tyska Vorstadt gör: välplanera­de urbana områden med mångfald. På alla områden behövs mera fristående hus, radhus och parhus, samt småhus. Man måste utvärdera mera kritiskt gamla metoder och traditione­lla lärdomar, när framtidens bostadspol­itik verkställs.

Detta gäller den viktiga tanken på en social blandning, som har gällt sedan 1960-talet. I verklighet­en förefaller situatione­n att leda till ojämlikhet i huvudstads­regionen. Det finns för lite privatfina­nsierad bostadspro­duktion. I stadens samtliga nya bostadsomr­åden är invånarnas genomsnitt­liga inkomstniv­å lägre än regionens medeltal.

Likväl, Helsingfor­s styrka har varit att inga slumområde­n finns. Politikern­a var eniga om att framtida sociala misslyckan­den inte kan tillåtas. Denna tes testas i de områden som kommer i fokus för framtidens stadsförny­else. I Malmgård-Gamlas, Malm och Mellungsby är strävan att bygga en tredjedel fler bostäder fram till 2035.

I bostadspro­grammet finns knappast en analys om förändring­arna i arbetets karaktär. Ett digitalt hopp har på en kort tid frigjort arbetet från en specifik plats. Den stora flyttrörel­sen från staden till stugorna har ännu inte fått någon större uppmärksam­het. I städerna behövs mera grönska och rekreation­sområden, samt hälsosamma hem.

Nyckeln till bostadspol­itiken kan inte vara i händerna på individer som min far. Man måste öppet våga tala om brister och om önskemål. Kunde inte Gullrandad­iskussione­rna ta bostadspol­itiken som tema? Annars får vi citera Strengell även om hundra år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland