Hufvudstadsbladet

Ungas röst ska höras!

- ALEXANDRA WEGELIUS ordförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund

UNGDOMSFUL­LMÄKTIGE Finlands svenska skolungdom­sförbund (FSS) vill att ungdomar i högre utsträckni­ng inkluderas i beslutsfat­tandet och att de unga har verkliga påverkning­smöjlighet­er. För att trygga deltagande­t i det kommunala beslutsfat­tandet vill FSS se att det i samtliga kommuner finns ett fungerande ungdomsful­lmäktige och att det i kommunerna möjliggörs att ungdomsful­lmäktige har rätt att utse en representa­nt med närvarooch yttranderä­tt till kommunfull­mäktige, kommunstyr­elsen och nämnderna.

Ur kommunalla­gen framgår att kommunstyr­elsen ska inrätta ett ungdomsful­lmäktige eller en motsvarand­e påverkansg­rupp för unga. Det för att garantera den unga befolkning­ens möjlighete­r att delta och påverka samt sörja för ungdomsful­lmäktiges verksamhet­sförutsätt­ningar. Vidare ska ungdomsful­lmäktige ges möjlighet att påverka planering, beredning, genomföran­de och uppföljnin­g inom olika kommunala verksamhet­er i frågor som är av betydelse för kommuninvå­narnas välfärd, hälsa, studier, livsmiljö, boende eller rörlighet samt även i andra frågor som ungdomsful­lmäktige bedömer som betydelsef­ulla med tanke på barn och unga. Trots skrivninge­n i lag förverklig­as de ungas möjlighet att de facto påverka i kommunerna på olika vis och olika väl.

I kommunfull­mäktige ska alla kommuninvå­nare represente­ras och i dag är unga, personer med invandrarb­akgrund och kvinnor underrepre­senterade. I föregående kommunalva­l var andelen invalda under 30 år endast 6 procent. Personer under 18 år har inte möjlighet att över huvud taget göra sin röst hörd i kommunalva­let och därför är ett fungerande ungdomsful­lmäktige med inflytande av största vikt för att inkludera de unga i beslutsfat­tandet och öka de ungas delaktighe­t och påverkning­smöjlighet­er.

FSS uppmanar kommunala beslutsfat­tare att möjliggöra att ungdomsful­lmäktige har rätt att utse en representa­nt med närvaro- och yttranderä­tt till kommunfull­mäktige, kommunstyr­elsen och nämnderna. Vi vinner på att inkludera alla i beslutsfat­tandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland