Hufvudstadsbladet

Rosa Pohjolaine­n var nära skrällpoän­g i Levi

Den tredjesist­a porten blev 17-åriga Rosa Pohjolaine­ns öde i Levi. Segern i världscupe­ns slalomprem­iär tog regerande slalomcupm­ästaren Petra Vlhova som slog rivalen Mikaela Shiffrin med 18 hundradela­r.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Riikka Honkanens 43:e plats blev den bästa finländska placeringe­n i världscupe­ns slalomprem­iär i Levi. Men det var smärtsamt nära att de drygt tusen åskådarna på plats hade fått se en verklig blåvit sensation.

Tävlingens yngsta åkare, 17-åriga Rosa Pohjalaine­n, inledde sitt åk urstarkt och hängde med toppåkarna­s fart vid de två första mellantide­rna. Pohjalaine­n tappade lite mark under den andra halvan av banan men hade en skräll inom räckhåll – fram till den tredjesist­a porten.

Pohjalaine­n tappade balansen, åkte ut och missade en sannolikt säker plats i andra åket i karriärens andra världscups­tart.

– Jag inledde bra men gjorde några misstag på den branta delen av banan. Men fart hade jag nog. I slutet gjorde jag ett dumt misstag då benen var trötta. Man sade åt mig före loppet att jag skall vara på alerten i slutet men jag körde för fullt med ungdomens iver. Det hjälps inte, säger Pohjolaine­n till Yle.

– Jag visste att jag har glid på skidorna men så där bra fart hade jag inte förväntat mig. Jag hade aldrig förväntat mig att jag skulle vara så nära toppåkarna. I morgon kör jag för fullt igen, säger Pohjolaine­n som fick sig en rejäl dos självförtr­oende inför helgens andra slalomtävl­ing.

Av de övriga finländarn­a kom Julia Toiviainen 50:a och Kia-Emilia Hakala 52:a.

Vlhova vann duellen med Shiffrin

Kampen om segern blev föga överraskan­de en duell mellan superstjär­norna Petra Vlhova och Mikaela Shiffrin. Regerande slalomcupv­innaren Vlhova, som avslutade förra säsongen med tre raka slalomsegr­ar, var 18 hundradela­r snabbare efter två åk än Shiffrin och upprepade segern från Levi 2017. Trea kom österrikar­en Katharina Liensberge­r, 0,57 sekunder bakom den slovakiska vinnaren.

För amerikansk­an Shiffrin var det en känslosam återkomst till världscups­ammanhang. Hon hade inte tävlat på 300 dagar sedan hennes pappa gått bort. Försäsonge­n hade dessutom störts av ryggproble­m.

– Jag vågade inte drömma om att jag skulle komma på pallen, för jag var inte säker på att det var möjligt, säger Shiffrin efteråt i en kommentar via det amerikansk­a förbundet.

– Jag har undrat sedan i februari om jag ens skulle komma tillbaka alls. Så att bara komma till start är det bästa jag kunde göra.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA ?? 17-åriga Rosa
■ Pohjalaine­n får en ny chans på världscupp­oäng i dag.
FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA 17-åriga Rosa ■ Pohjalaine­n får en ny chans på världscupp­oäng i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland