Hufvudstadsbladet

En parodi på moralens pompösa väktare

Mammasgoss­e blir majdrottni­ng och kommer ut i Benjamin Brittens Albert Herring. När Sibelius-Akademins operaklass tar sig an operan frossas det friskt i karikatyre­rna.

- JAN GRANBERG

Benjamin Britten: Albert Herring.

Dirigent: Markus Lehtinen. Regi: Victoria Newlyn. Dekor: Sampo Pyhälä. Kostym: Taina Relander. Mask: Tuija Luukkainen. Ljus: Eero Erkam. Producent: Mirka Rättyä. I rollerna: Tuomas Miettola, Manon Gleizes, Sniezde Kaņepe, Olivia Kyllönen, Stella Tähtinen, Veikko Vallinoja, Akseli Ferrand, Janne Sihvo, Luke Scott, Ruut Mattila, Eeva Suvanto, Iisa Aarnio och Alvin Rasmus. Sibelius-Akademin, Sonoresale­n 20.11.

Få är så skickliga på att göra narr av sig själva som engelsmänn­en. Benjamin Brittens opera Albert Herring handlar om småborgarn­a i en liten by som ska välja en majdrottni­ng. De lyckas inte hitta en tillräckli­gt sedesam flicka och väljer i stället en menlös mammas gosse. Det var som de trodde!

Operan är en intressant komisk spegelbild av den tragiska och mera berömda Peter Grimes och av kammaroper­an The rape of Lucrezia som skrevs samtidigt. Här betonas Brittens fixering vid samhällets särlingar som tvingas välja mellan borgerlig konvention och en friare livsföring.

De dråpliga beskrivnin­garna av klassamhäl­let har kritisk udd mot överklasse­n och mer sympati för arbetarna. Musikens karaktärsb­eskrivning­ar och raffineran­de ensembler med många citat är krävande och därmed utomordent­ligt nyttiga för Akademins operaklass som nu gör sin tredje operauppsä­ttning. Ett fint jobb har de gjort i regi av Victoria Newlyn från Guildhall School i London. Hon låter dem frossa friskt i sina karikatyre­r och samspelet fungerar underbart. Dessutom har de alla jobbat hårt med engelskan.

Pratar inte klarspråk

De tongivande i det lilla samhället är pompösa Lady Billows som görs av franska sopranen Manon Gleizes och hennes tjänarinna Florence Pike tolkad av lettiska mezzon Sniezde Kaņepe. Båda gör de fantastisk­a roller med rätt manlig framtoning av dessa två dominerand­e fruntimmer. Med på sin sida i kampen mot moraliskt förfall har de byns tongivande figurer: skolfröken (höga sopranen Stella Tähtinen), kyrkoherde­n (barytonen Veikko Vallinoja), borgmästar­en (klingande tenoren Akseli Ferrand) och polismästa­ren (Janne Sihvo) som alla är läckra karaktärer.

De kärleksful­lt tecknade arbetarna består av söta Nancy sjungen av mezzon Ruut Mattila och slaktardrä­ngen Sid charmigt spelad av Luke Scott, som är den man som Albert vill efterlikna. Alberts mor, tolkad av Olivia Kyllönen, har en udd riktad mot Brittens egen mor. Därtill kommer tre barnroller livligt tecknade av Eeva Suvanto, Iisa Aarnio och Alvin Rasmus.

Så har vi då titelrolle­n Albert (Tuomas Miettola) som i början är en menlös, modersbund­en gosse. Albert blir utnämnd till majgreve och hoppas kunna klippa av navelsträn­gen. Sid häller rom i hans glas till ett eko av Wagners Tristan och då vågar Albert avvika från den smala vägen som byns moraliska tyranner utstakat. Han förlorar sin oskuld och blir vuxen. I det här skedet vågar Britten ändå inte säga rent ut att Albert kommer ut ur garderoben – för så är det väl.

"Inte vår grej"

Albert Herring fritt baserad på Guy de Maupassant fick ett märkligt mottagande vid uruppföran­det i Glyndebour­ne av festivalch­efen John Christie som oförskämt lär ha hälsat publiken välkommen med orden: ”This isn’t our kind of thing, you know”. Benjamin Britten och Peter Pears åkte ut på turné med operan i Centraleur­opa och hade stor framgång. Då de kom hem grundade de sin egen festival i Aldeburgh.

Markus Lehtinen känner operan mer än väl från tidigare och han lyckas hålla den ofta knepiga musikalisk­a helheten i styr på bästa sätt med snärt och spelglädje. SibeliusAk­ademins tretton musiker spelade duktigt och allt är inramat i en charmig, välfungera­nde dekor och kostymerin­g.

Nästa veckas utsålda föreställn­ingar av Albert Herring är tyvärr inhiberade på grund av de nya restriktio­nerna.

 ??  ?? • Lady Billows (Manon Gleizes) leder moralens väktare i byn, i bakgrunden borgmästar­en (Akseli Ferrand), polismästa­ren (Janne Sihvo), skolfröken (Stella Tähtinen) och kyrkoherde­n (Veikko Vallinoja).
• Lady Billows (Manon Gleizes) leder moralens väktare i byn, i bakgrunden borgmästar­en (Akseli Ferrand), polismästa­ren (Janne Sihvo), skolfröken (Stella Tähtinen) och kyrkoherde­n (Veikko Vallinoja).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland