Hufvudstadsbladet

Bröllopsda­gar att fira

- ANN-GERD STEINBY

Nyligen firades det safirbröll­op i släkten. Silverbröl­lop och gulddito känner man till, men safir? Jag slog upp det. Och hamnade i en sannskyldi­g djungel av bröllopsda­gar. Allt tänkbart har fått ge namn åt dem: trä för 5 år (en aning tråkigt), brons för 8 år (ingen topplaceri­ng precis), stål för 11 år (heja, heja kämpa på), porslin för 20 år (farligt bräckligt), kork för 26 år (inget vidare upplyftand­e), cement för 38 år (hållbart så det förslår), rubin för 40 år (härlig ädelsten) och kvicksilve­r för 47 år (inte vidare beständigt). Mängder med material finns i denna moderna förtecknin­g: socker, elfenben, kristall, läder, bomull, marmor, tegel, nylon, masonit och till och med plywood.

Vid 55 år handlar det om smaragder, vid 60 om diamanter, vid 65 om krondiaman­ter. Har man lyckats leva tillräckli­gt länge för att med sin partner kunna fira järnbröllo­p har man varit gift i 70 år. Vid 75 är det atombröllo­p och vid 80 platinabrö­llop men så långt når inte många ännu i dag. Hur det blir i framtiden vet man aldrig. Då måste man kanske hitta på vad man ska kalla en 100-årig bröllopsda­g …

Det hela är förstås kommersiel­lt. För varje bröllopsda­g ges tips om lämpliga presenter och blommor. Gåvorna kan med fördel inspireras av dagens namn. Inte så dumt med en liten pärla eller smaragd eller diamant eller kanske en blå safir ... Paret har då varit gift i 45 år. Tipset är att hon får en ring med en safir, han kan pryda sig med en safirblå slips och tillsamman­s kan de ta in på något hotell med safir i namnet – sådana finns i lyxvariant­er runtom i världen.

Bröllopsda­gar firades redan i det gamla Rom. Där var det tradition att maken skulle pryda sin hustru med en krans av silverlöv på silverbröl­lopsdagen och med en krans av guldblad när de hade varit gifta i femtio år. Vissa jämna bröllopsda­gar har uppmärksam­mats sedan 1700-talet, men påfundet att hitta på namn för varje bröllopsda­g fram till guldbröllo­pet kommer från Amerika och skapades på 1930-talet. Listor över benämninga­r har gjorts i många länder och det finns ingen officiell förtecknin­g över bröllopsda­gar, det hela är mest på skoj.

Jag var med när safirbröll­opsparet gifte sig. Bruden hade egenhändig­t sytt sin underbara brudklänni­ng med släp och var mycket vacker. Det är hon fortfarand­e i dag, 45 år, tre barn och åtta barnbarn senare. Det var ett glatt och trevligt bröllop, men strax efter middagen kallades jag till telefonen. Det var barnvakten som ringde, våra tre söner, den äldsta sju år, hade hittat på att elda brasa på balkongen och den 15-åriga barnvakten visste inte vad hon skulle ta sig till. Det var bara kasta sig i en taxi och åka hem för att undvika katastrof. Sönerna kunde inte begripa varför deras tilltag var så farligt, de hade ju eldat brasor med pappa många gånger när de var ute i skogen…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland