Hufvudstadsbladet

Kullo är Årets by 2021 i Nyland

Kullo väster om Borgå är vinnare i tävlingen Årets nyländska by 2021, som ordnades av föreningar­na Nylands byar och Silmu-byar.

-

Kullo ligger i östliga Nyland. Det är en gammal och traditione­ll by med cirka 1 100 invånare.

Den traditione­lla svensksprå­kiga hembygdsfö­reningen har genomgått en föryngring och förvandlat­s till en tvåspråkig byaförenin­g.

Byborna arbetar långsiktig­t med att förbättra gemenskape­n i byn med hjälp av byaprogram­met.

Byn satsar på att utveckla den lokala servicen och samarbetar med företagarn­a i området. Byn har ett förmånskor­t, Kullokorte­t, som uppmuntrar invånarna att använda den service som finns i byn.

Det finns ett tiotal föreningar i byn som arrangerar idrotts- och kultureven­emang, bland annat den populära Påskhäxsam­lingen.

– Byn finns till för alla, i alla åldrar och över språkgräns­erna. Vi är verkligen en aktiv och innovativ by där det är bra att leva och bo, säger byaförenin­gens ordförande Linda Antell-Behm.

Kullo fick också pluspoäng för tidningen Byapressen, som grundades redan på 1940-talet, för byns informativ­a hemsida och användning­en av sociala medier i kommunikat­ionen med invånarna.

Den lilla byn Antskog i Raseborg, med bara 100 invånare, fick ett hedersomnä­mnande i tävlingen för sin nya byaplan och speciellt för arbete med att bevara naturens mångfald.

 ?? FOTO: KULLO BYAFÖRENIN­GEN ?? • Föreningar­na i Kullo har tagit barn och unga väl i beaktande när man har planerat verksamhet­en, det ordnas bland annat en avgiftsfri motionsklu­bb för barn en gång i veckan.
FOTO: KULLO BYAFÖRENIN­GEN • Föreningar­na i Kullo har tagit barn och unga väl i beaktande när man har planerat verksamhet­en, det ordnas bland annat en avgiftsfri motionsklu­bb för barn en gång i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland