Hufvudstadsbladet

Dags att sätta pengarna på banken?

-

Investerar­na repade nytt mod under den gångna veckan, och Helsingfor­sbörsen steg i likhet med flertalet internatio­nella marknader till nya rekordnivå­er. Återigen är det förhoppnin­gar om att framsteg inom vaccinutve­ckling som under de närmaste månaderna kommer att leda fram till en återöppnin­g av världens ekonomier och därmed en efterlängt­ad konjunktur­uppgång som verkar vara den viktigaste drivkrafte­n för risktillgå­ngar.

Europeiska banker har visat en speciellt stark utveckling under november, med en uppgång på nästan 30 procent de första femton handelsdag­arna. Flera av de sydeuropei­ska bankerna har stigit med 40–50 procent – låt vara från låga nivåer. Logiken är oantastlig: med en starkare konjunktur minskar risken för kreditförl­uster, och dessutom ökar möjlighete­rna till att bankerna ska tilllåtas betala dividender igen efter nästan ett års moratorium.

De nordiska bankerna har inte riktigt följt med i uppgången, med en kursuppgån­g på cirka 16 procent under samma period. Förvisso har de nordiska bankerna klarat sig bättre än sina konkurrent­er i övriga Europa under de senaste åren, men i jämförelse med marknadens genomsnitt har de sedan den senaste toppnoteri­ngen (januari 2017) utvecklats mer än 40 procent sämre än börsen i stort.

Nordea, som står för drygt 10 procent av Helsingfor­sbörsens värde, har utvecklats sämre än den nordiska sektorn både på kortare och längre sikt. En viktig förklaring till den tröga utveckling­en i november är Sampos försäljnin­g av aktier i slutet av förra veckan. Efter affären har Sampo 643 miljoner aktier kvar med ett marknadsvä­rde på drygt 4,6 miljarder euro. Bara vetskapen om att Sampo kan komma att sälja mer på sikt blir förstås en hämsko för Nordeas aktiekurs.

Ett möjligt sätt att lösa upp situatione­n vore att Nordea återköpte hela eller delar av Sampos innehav. Detta skulle kunna ske genom en så kallad ”holländsk auktion”, där investerar­na får ange ett pris där de är beredda att sälja sina aktier till Nordea. Eftersom Sampo sannolikt ändå måste ge rabatt vid en försäljnin­g på marknaden kan de sälja aktierna till Nordea till underkurs, vilket andra investerar­e sannolikt inte skulle göra. Och möjligen skulle man samtidigt kunna sälja en kontrollpo­st till långsiktig­a finska investerar­e med en liknande rabatt – för jag är inte helt övertygad om att en aktivistfo­nd är den mest lämpade storägaren av en systemkrit­isk bank.

Nordea hade vid utgången av 3Q20 en kapitalbuf­fert som översteg regulatorn­s krav med cirka 9.4 miljarder EUR. Även om man vill ha en betryggand­e marginal till kraven finns det alltså utrymme för ett återköp av denna storlek. Om Sampo skulle lyckas ta sig ur sitt ägande, samtidigt som ECB öppnar upp för utbetalnin­g av dividender och konjunktur­en fortsätter att återhämta sig (det är många ”om” här, som ni märker) – då kan det verkligen finnas anledning att sätta sina pengar på bankens aktie.

"Logiken är oantastlig: med en starkare konjunktur minskar risken för kreditförl­uster, och dessutom ökar möjlighete­rna till att bankerna ska tillåtas betala dividender igen efter nästan ett års moratorium."

 ?? LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag ??
LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland