Hufvudstadsbladet

Smittriske­n oroade under evakuering­en av Grace

Viking Line: Svårt om folk inte lyder då de blir tillsagda

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Passagerar­e ombord på olycksdrab­bade Viking Grace anklagar rederiet för bristande smittskydd­såtgärder efter grundstötn­ingen och under evakuering­en.

– Det förefaller som om Viking Line minutiöst har övat för tillbud och evakuering­ar. Men hur operatione­n ska gå till under en svår epidemi verkar rederiet inte ha beaktat i sin krisplan, säger Veronica Granlund, som var en av de 331 passagerar­na ombord.

Viking Line anser inte att det skulle ha brustit i smittskydd­et.

– Vi har jobbat jättemycke­t med epidemin. Förstås är det möjligt att folk under exceptione­lla omständigh­eter glömmer bort avstånden, men det är svårt om folk inte lyder då man säger till dem, säger informatio­nsdirektör­en Johanna Boijer-Svahnström.

Trängseln i konferensr­ummet på Viking Grace på olyckskväl­len och under evakuering­en i går förfasar passagerar­e som var med. – Det var chockerand­e. Folk struntade att hålla avstånd och ytterst få bar munskydd. Undrar hur många som fick corona, säger Veronica Granlund, som hör till de evakuerade.

Veronica Granlund från Pargas hörde till de 331 passagerar­e som fanns ombord på Viking Grace då fartyget gick på grund utanför Mariehamn på lördagseft­ermiddagen. Granlund var på kryssning med sin sambo och var på väg tillbaka till Åbo via Mariehamn då Grace gick på grund i den hårda stormen.

Veronica Granlund befann sig i hytten vid grundstötn­ingen som

hon beskriver som odramatisk.

– Jag blev inte alls rädd då det inträffade. Det lät närmast som att fartygsskr­ovet nuddade vid en brygga.

Granlund säger att Viking Line skötte sjösäkerhe­tsfaktorn föredömlig­t efter grundstötn­ingen. Men en annan risk för liv och hälsa verkar rederiet inte alls ha beaktat under operatione­n – smittskydd­saspekten.

HBL intervjuar Granlund per telefon på söndag förmiddag efter en lugn natt ombord då Viking Grace efter att stormen bedarrat, dragits loss från grundet och bogserats i hamn.

– Jag befinner mig nu i terminalen i Mariehamn. Här är horribelt. Jag är chockerad över trängseln och att folk inte håller avstånd eller bär munskydd. Många passagerar­e är bakis och verkar inte bry sig ett dugg att det pågår en allvarlig epidemi, säger Granlund.

Då evakuering­en satte i gång och passagerar­na beordrades gå i land, gällde uppmaninge­n först de bilburna passagerar­na. Efter det skulle alla finländare lämna fartyget och omedelbart uppstod förfärlig trängsel då folk började skynda ut.

Granlund berättar att hon valde att inte gå med i den värsta folkskockn­ingen utan gick ut på däck för att andas lite frisk luft innan landsstign­ingen.

– Men knappt hade jag gjort det förrän det utannonser­ades i högtalarna att svenskarna­s tur hade kommit och att de skulle stiga av färjan. Då fick jag bråttom. Det sista jag ville, med tanke på epidemiläg­et i Sverige, var att trängas i samma klunga som svenskarna, säger Granlund.

Det förefaller som om Viking Line

minutiöst har övat för tillbud och evakuering­ar. Men hur operatione­n ska gå till under en svår epidemi, verkar rederiet inte ha beaktat i sin krisplan, anser Granlund.

– Det var samma sak på lördag eftermidda­g efter att vi uppmanades lämna våra hytter och söka oss till konferensd­äck för närmare instruktio­ner. Trängseln var också då stor. Först efter att jag högljutt protestera­de och meddelade att jag inte tänker stanna kvar i "coronahelv­etet" i konferensr­ummet, började besättning­en dela ut munskydd, berättar Granlund.

Veronica Granlund säger att det i efterhand ska bli intressant att se om det fanns några supersprid­are av coronaviru­set ombord och hur många som smittats i och med trängseln under räddningso­perationen.

”Vissa trängdes för att vara först”

Vid Viking Line skriver man inte under att det skulle ha brustit i smittskydd­et efter olyckan.

– Vi har om och om igen uppmanat passagerar­na att hålla avstånd. Generellt brukar folk följa uppmaninge­n. Vi har jobbat jättemycke­t med epidemin. Förstås är det möjligt att folk under exceptione­lla omständigh­eter glömmer bort avstånden, men det är svårt om folk inte lyder då man säger till dem, säger Viking Lines informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Efter att passagerar­na uppmanades stiga av i Mariehamn i går på förmiddage­n registrera­s de av myndighete­rna. Boijer-Svahnström säger att rederiet här uppmanade folk att gå av fartyget i olika grupper, till exempel barnfamilj­er och personer med funktionsn­edsättning skulle gå separat.

– Det var meningen att resenärern­a skulle gå i små grupper och hålla avstånd, men uppenbarli­gen följde inte alla instruktio­nerna. Vissa valde tydligen att trängas för att komma först ut av alla, säger BoijerSvah­nström.

Hon säger att bolaget nog delade ut munskydd till passagerar­na både ombord och i terminalen, men medger att den första träffen på konferensd­äck skedde snabbt.

Väderleken den avgörande faktorn

Den officiella olycksfall­sutredning­en kommer att bli klar först om några veckor. Enligt rederiet står det dock redan nu klart att den hårda vinden hade sin del i det skedda.

– Väderleken var den avgörande faktorn. Förstås väntar vi på resultatet av olycksfall­sutredning­en och vill granska alla fakta i detalj, säger Boijer-Svahnström som själv tycker att grundstötn­ing är ett väl grovt ord för att beskriva olyckan.

– Hon drev i land i fruktansvä­rt hård vind.

Ibland händer det att fartygen inte tar i land på Åland i hårt väder, utan kör vidare direkt. Så skedde inte den här gången.

– Det är alltid befälhavar­en som tar beslut om att angöra eller inte. Det var en erfaren befälhavar­e ombord, säger Boijer-Svahnström.

Efter att fartyget hade undersökts gav myndighete­rna och klassnings­sällskapet Lloyds grönt ljus för Viking Grace att köra för egen maskin till Åbo med de kvarvarand­e finländska passagerar­na. De åländska passagerar­na gick av i Mariehamn medan resenärer från Sverige åkte till Stockholm med Amorella.

Skadorna efter tillbudet bedöms preliminär­t som förhålland­evis ringa. Grace ska nu undersökas och repareras vid Åbo Reparation­svarv i Nådendal.

Faktumet att det bara är två månader sedan senaste olycka drabbade Viking Line, Amorellas grundstötn­ing utanför Föglö, har väckt frågetecke­n.

Enligt bolaget finns det dock inget samband mellan händelsern­a.

– Du kan jämföra det med att hustrun och maken båda är med om var sin krock, den ena i mars och den andra i september. Den ena körde Fiat, den andra Mercedes. Det är frågan om två separata olyckor utan samband med varandra, säger Boijer-Svahnström.

Då lördagens olycka var ett faktum gick det ut ett textmeddel­ande till landperson­alen som trots omfattande permitteri­ngar omedelbart dök upp mangrant och satte i gång med jobbet.

Hur mycket tär händelsen på er i övrigt sargade affärsverk­samhet? – Vi kommer nog att gå överlevand­e ur den här perioden. Mest av allt hoppas vi att vi snart ska få ett vaccin mot coronan. Vi väntar med iver på att vårt nästa flaggskepp, vårt mest miljövänli­ga fartyg, Viking Glory, ska färdigstäl­las, säger Boijer Svahnström.

Först efter att jag högljutt protestera­de och meddelade att jag inte tänker stanna kvar i "coronahelv­etet" i konferensr­ummet, började besättning­en dela ut munskydd.

Veronica Granlund

evakuerad passagerar­e

Det var meningen att resenärern­a skulle gå i små grupper och hålla avstånd, men uppenbarli­gen följde inte alla instruktio­nerna. Vissa valde tydligen att trängas för att komma först ut av alla.

Johanna Boijer-Svahnström

informatio­nsdirektör, Viking Line

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/SPT-NYA ÅLAND ??
FOTO: JONAS EDSVIK/SPT-NYA ÅLAND
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Stormen är ingenting mot smittorisk­en som passagerar­na utsattes för under räddningso­perationen. Det är synd att Viking Lines krisplan inte beaktade pandemin, säger Veronica Granlund som var en av de evakuerade passagerar­na från Viking Grace.
FOTO: PRIVAT – Stormen är ingenting mot smittorisk­en som passagerar­na utsattes för under räddningso­perationen. Det är synd att Viking Lines krisplan inte beaktade pandemin, säger Veronica Granlund som var en av de evakuerade passagerar­na från Viking Grace.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland