Hufvudstadsbladet

I stället för att söka syndabocka­r borde vi förstå att stora etiska överträdel­ser i företag ofta har föregåtts av en lång tid av små negligerin­gar av många människor och av en organisati­onskultur som hindrar öppen kommunikat­ion och personligt ansvarstag­an

- HENRIKA FRANCK är docent och prorektor vid yrkeshögsk­olan Arcada.

När jag undervisar i personlig etik i företagsko­ntext, använder jag ofta en fiktiv fallstudie där en ingenjör i ett företag har hört rykten om att det finns problem med datasäkerh­eten. Kruxet är bara att det inte går så bra för företaget och han vet att det skulle kosta cirka fem miljoner euro att fixa problemet, vilket är en stor summa i företagets omsättning. Vad ska han göra? Han är rädd att ansvaret och kostnaden hamnar på hans avdelning om han flaggar problemet. Hur sannolikt är det att risken förverklig­as, kanske ingen ändå missbrukar data? Är det ens hans ansvar? Borde inte ledningen ta itu med det? Men om han talar med ledningen, kanske de tycker att han ställer till med problem, kanske till och med skjuter skulden på honom? Det är ju bara ett rykte, och han är ju inte dataexpert.

Lösningen på fallstudie­n är i korthet att det naturligtv­is är hans ansvar och att det finns många sätt och verktyg för att flagga potentiell­a problem, utan att riskera sig själv och att konsekvens­erna om man inte gör något kan vara är mycket värre. Det senare blev mycket tydligt med fallet Vastaamo där psykoterap­icentrets patientjou­rnaler och privatpers­oners identitets­uppgifter blev stulna av en utpressare. Det har väckt rädslor, ilska och frågor kring såväl datasäkerh­et som stigman kring terapi. Jag ska inte diskutera det senare mer än konstatera att jag inte känner en enda människa som inte skulle ha nytta av terapi och att den här typen av utpressnin­g är det allra lägsta.

Datasäkerh­eten i EU förstärkte­s med Dataskydds­förordning­en som satte hårdare krav på både ledningens ansvar och på processer för hantering av personuppg­ifter och register. För några år sedan hade Nokia en intern kampanj för datasäkerh­et som hette Sec rity needs u. Ordleken var finurlig och idén var att börja skapa en kultur där alla i personalen förstår sitt personliga ansvar för datasäkerh­et, så att man inte bara skjuter problemen på dataexpert­er eller ledningen.

Det här är viktigt, men inte helt enkelt. För när något sedan går fel i ett företag, när något oetiskt händer eller när känsliga data läcker ut, har vi en tendens att vilja hitta syndabocka­r. Vi vill hitta individen som har gjort något fel. Denna typ av tänkande inte bara simplifier­ar sättet på vilket företag vanligtvis hamnar i trubbel, men hindrar också enskilda individer från att påpeka små missar, i rädsla för negativa konsekvens­er. Den separerar problemet från det dagliga arbetet och interaktio­nen mellan människor.

Jag vet inte vilken situatione­n på Vastaamo var, och det är helt klart att vd:n i slutändan är den som bär skulden och konsekvens­erna. Men jag misstänker att vd:n inte var den enda som visste att det fanns problem i datasäkerh­eten. Så i stället för att söka syndabocka­r borde vi förstå att stora etiska överträdel­ser i företag ofta har föregåtts av en lång tid av små negligerin­gar av många människor och av en organisati­onskultur som hindrar öppen kommunikat­ion och personligt ansvarstag­ande. Överträdel­ser är mycket oftare en konsekvens av systemfel i organisati­onen än en enskild individs ”oetiska” val.

”Överträdel­ser är mycket oftare en konsekvens av systemfel i organisati­onen än en enskild individs ’oetiska’ val.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland