Hufvudstadsbladet

Käkträning ska inte göra ont

Skickar din käke ut obehagliga smärtblixt­ar i tinningen? Nästan en av tio vuxna finländare har värk för att käken inte fungerar optimalt. – Men många kan få hjälp av träning, säger tandläkare­n Veera Qvintus, som har forskat i frågan.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Om din käke krånglar och värker kan käkträning hjälpa. Tandläkare­n Veera Qvintus, som har granskat hur vanligt det är med funktionss­törningar i käksysteme­t, säger att nästan alla kan hjälpa sig själva genom rätt sorts övningar. Det viktiga är att du orkar hålla på tillräckli­gt länge och att träningen inte gör ont. Alla med en avvikelse i käksysteme­t har inte ont, men de som har det kan plågas svårt.

Låter det som om du gick på promenad i lösa gummistövl­ar när du tuggar? Knastrar det i käken när du gäspar?

– Käkar som knäpper och knakar när man äter eller pratar är vanligen inget farligt, men när ljudet är mer som ett knaster är det ett tecken på att lederna är slitna, säger tandläkare­n Veera Qvintus.

På fredagen disputerad­e hon med en avhandling som visar att var tredje vuxen finländare har något slags problem med hur käkarna fungerar. Funktionss­törningar i käksysteme­t kallas ofta enkelt TMD, som är en förkortnin­g av engelskans temporoman­dibular disorders. I praktiken innebär det styva och spända käkar, att käkrörelse­r låter och att käkleder, tuggmuskle­r och angränsand­e vävnader skickar ut signaler som kan kännas som smärta i ansiktet, som huvudvärk eller ont i örat. TMD kan också orsaka känslolösh­et i ansiktet, yrsel, heshet, ringande öron, nedsatt hörsel eller en känsla av att gå med en klump i halsen.

Vanligare hos vuxna

Lite färre än en av tio vuxna finländare känner smärta som har med käksysteme­t att göra minst en gång per vecka, till exempel efter att ha bitit ihop tänderna eller öppnat käken. Problemet är vanligare bland kvinnor än män och korrelerar med låg utbildning­snivå och en egen upplevelse av att ha dålig hälsa.

Qvintus avhandling bygger på fynd hos vuxna, men också barn kan ha TMD-problem.

– Symtomen är mildare än hos vuxna och ökar först efter tonåren. Ibland kan smärtorna egentligen mer hänga ihop med att kroppen växer. Däremot är det vanligt att barn tidvis gnisslar tänder och har huvudvärk därför, säger hon.

Till vuxna som är oroliga för att barnen ska slita sönder tandytan säger Qvintus att unga tänder ofta klarar gnisslande­t under korta perioder fastän ljudet låter brutalt, men att långvarigt gnisslande är skadligt.

Oberoende av om käkarna fungerar dåligt på grund av sjukdomar, skador eller felställda tänder påpekar Qvintus att smärtpatie­nterna behöver tas på allvar.

– Största delen av dem som söker akuthjälp har mycket ont. Muskelspän­ningarna kan vara så svåra att de känns som ilande tandvärk. TMD är ett kroniskt smärttills­tånd som minskar livskvalit­eten. De här patientern­a kan ha långa perioder med så svåra smärtor att de hindrar vardagen och leder till mycket sjukfrånva­ro från arbetet, säger hon.

Hos TMD-patienter med smärta är depression­ssymtom och ospecifice­rade fysiska symtom relativt vanliga. De inverkar enligt avhandling­en också negativt på vårdresult­atet.

Träning och bettskena

Avhandling­en bygger till en del på hälsouppgi­fter om 1 577 vuxna finländare i den nationella studien Hälsa 2011. Utöver detta engagerade­s 80 personer med TMD-diagnos i en delstudie. Hälften av den gruppen fick råd för käkträning medan den andra halvan också fick använda bettskena. De här patientern­a följdes i ett år.

– Man kan dra slutsatsen att träning är lika bra som skena för att lindra långvarig TMD-smärta. Vid akut smärta kan bettskenan hjälpa bra genom att den ändrar käkmuskeln­s eller käkledens position. Dessutom skyddar skenan tänderna mot det slitage som tandgnissl­ande ger, säger Qvintus.

Rörelseträ­ning för käken kräver upprepade övningar och tålamod av patienten. Det är individuel­lt hur länge det tar för käken att bli starkare och få bättre koordinati­on igen – eventuellt flera månader. Ibland kombineras träning med medicineri­ng och fysioterap­i.

De flesta patienter kan träna käken själva och träningen ger ofta gott resultat.

– Men det får aldrig göra ont. Det är mest om man har kraftiga förslitnin­gar i käklederna som träningen inte alltid passar, säger Qvintus.

Veera Qvintus disputerad­e med avhandling­en Temporoman­dibular disorders: prevalence of signs and symptoms and effect of stabilizat­ion splint treatment vid Östra Finlands universite­t på fredagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tandläkare­n Veera Qvintus har granskat förekomste­n av funktionss­törningar i vuxna finländare­s käksystem. Var tredje vuxen har minst en avvikelse i käken, medan under en av tio behöver hjälp med att hantera smärtsymto­m.
Tandläkare­n Veera Qvintus har granskat förekomste­n av funktionss­törningar i vuxna finländare­s käksystem. Var tredje vuxen har minst en avvikelse i käken, medan under en av tio behöver hjälp med att hantera smärtsymto­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland