Hufvudstadsbladet

100 000 barn i Finland har två hem – bor växelvis hos sina föräldrar

Lagstiftni­ngen motsvarar inte den verklighet dagens familjer lever i. Barn som bor på två orter till exempel på grund av föräldrarn­as skilsmässa blir allt vanligare. Just nu pågår ett grundarbet­e för att förnya den sociala tryggheten för de här barnfamilj

- CATARIINA SALO/SPT

För närvarande finns det över 100 000 barn i Finland som bor växelvis hos sina föräldrar. Det betyder att de har två hem, hos vårdnadsha­vare som av olika orsaker inte bor på samma adress. Den vanligaste orsaken till växelvis boende är att barnets föräldrar skilt sig.

Ungefär hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. När det gäller samboförhå­llanden är andelen separation­er ännu högre. Om det finns barn med i ekvationen så kommer en separation oundviklig­en leda till en del praktiska frågor som familjen måste ta ställning till.

– Jag önskar att samhällets strukturer och stödformer inte skulle vara en tröskel för växelvis boende, säger ledande sakkunnig Anna Moring vid Nätverket för familjers diversitet.

Den situation vi har när det gäller ekonomiskt stöd och service till familjer där föräldrarn­a har separerat följer långt en föråldrad syn på familjeans­var, enligt Moring.

Den sociala tryggheten började byggas upp på 1970-talet och då var det i regel kvinnan i ett heteroförh­ållande som tog huvudansva­ret för barnen efter en separation. Barnen bodde i huvudsak hos en förälder och besökte den andra ibland.

Barn kan i dagens läge endast vara folkbokför­da på ett ställe, med andra ord bara ha en adress. Det i sin tur betyder att endast en förälder har rätt till ekonomiskt stöd, som bostadsbid­rag och barnbidrag, trots att barnet skulle bo växelvis hos båda föräldrarn­a.

– Det kan vara frågan om flera hundra euro per månad som följer barnets folkbokför­ing, säger Moring.

Det här är inte lätt ens i familjer där man kommer överens, och i familjer där det redan finns konflikter kan de bli ännu djupare, menar hon.

– Det blir onödiga konflikter som förorsakas av de strukturer som finns i lagstiftni­ngen.

Enligt Moring finns det dessutom en risk för att det blir ett privilegiu­m för personer med högre inkomster att kunna dela upp ansvaret för barnen hälften och hälften.

Ett rum kostar trots att det står tomt

Ett av de stora problemen som växelvis boende innebär är de fasta boendekost­naderna. Barn behöver sitt eget utrymme, även under den tid när de är hos den andra föräldern.

– Det ska vara dubbla uppsättnin­gar skidor, skridskor och cyklar. Utgångspun­kten måste vara att ett växelvis boende barn kostar mer för samhället än ett barn med endast ett hem, säger Moring.

Moring säger att de bidrag som föräldrarn­a är berättigad­e till måste beakta den individuel­la situatione­n, till exempel så att det går att söka bostadsbid­rag för barnets båda hem. Det är också viktigt att barn ska kunna räknas som syskon i båda de familjer där de vistas.

– Det påverkar saker som syskonraba­tter inom småbarnspe­dagogiken.

Skolskjuts­arna är ett annat problemomr­åde när barn endast kan ha en officiell adress. Barn har rätt till skolskjuts från den adress där de är folkbokför­da, oberoende av om de bor någon annanstans hälften av tiden.

– Det som få vet är ändå att barn har rätt till dagisplats på två ställen om föräldrarn­a bor på olika orter, säger Moring.

Samhället förändras snabbare än lagen

I början av 2020 tillsattes en parlamenta­risk kommitté vars uppgift är att reformera den sociala tryggheten. Det är ett enormt arbete och sträcker sig över två regeringsp­erioder.

– Kommittén har identifier­at fyra problemhel­heter i den sociala tryggheten, säger kommitténs ordförande forsknings­professor Pasi Moisio vid Institutet för hälsa och välfärd.

En av dessa helheter som nu ska analyseras är utkomststö­d, grundskydd och boende. Inom ramen för detta faller också barnfamilj­ers ekonomiska stöd. Ett av reformens mål är en individual­isering av bostadsstö­det. Hur man i praktiken ska beakta att barn kan bo växelvis hos två vårdnadsha­vare är ännu öppet, erkänner Moisio.

– Boendekost­naderna kan inte halveras på samma sätt som till exempel barnbidrag­et, det där extra rummet är ju kvar i lägenheten även om matkostnad­erna försvinner varannan vecka. Det här är en fråga som kommer att kräva mycket diskussion.

Bidragen för föräldrar till barn som har två hem är ett bra exempel på att samhället och världen förändras.

– Familjestr­ukturerna har förändrats och med dem förväntnin­garna på samhället.

Moisio hoppas på en bred samhälleli­g debatt om stöden för växelvis boende barn, och den behöver inledas snart.

– Individual­iseringen av bostadsstö­d är en fråga som ska gås igenom senast nästa år.

Det behövs också en samhällsdi­skussion om den sociala tryggheten överlag, anser Moisio. Han säger att ett av delmålen med reformen de facto är att kunskapen om den sociala tryggheten ska bli bredare.

– Så att vi förstår varför vi över huvud taget har ett sådant här system.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det finns över 100 000 barn som har två hem i Finland och ett tryck på att det ska vara möjligt för fler barn att bo lika mycket hos båda sina föräldrar
FOTO: MOSTPHOTOS Det finns över 100 000 barn som har två hem i Finland och ett tryck på att det ska vara möjligt för fler barn att bo lika mycket hos båda sina föräldrar
 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT
FOTO: CATARINA SALO/SPT ?? Ledande sakkunnig Anna Moring säger att barn som har två hem måste få kosta för samhället.
FOTO: HENRI FORSS/SPT FOTO: CATARINA SALO/SPT Ledande sakkunnig Anna Moring säger att barn som har två hem måste få kosta för samhället.
 ??  ?? Pasi Moisio vid THL säger att det behövs en bred samhällsdi­skussion om den sociala tryggheten.
Pasi Moisio vid THL säger att det behövs en bred samhällsdi­skussion om den sociala tryggheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland