Hufvudstadsbladet

”Släpp ingen bong över bron!”

Uråldriga fördomar styr och forskninge­n fimpas inom finländsk cannabispo­litik.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Släpp ingen djävul över bron! ropar general Sandels åt en svagsint Sven Dufva som av misstag går till ensam attack mot ryssarna i den runebergsk­a dikten. Goda men illa upplysta avsikter är också normen inom finländsk cannabispo­litik. Häromvecka­n överlämnad­es ett medborgari­nitiativ om att avkriminal­isera användning­en av cannabis, att låta vuxna använda, inneha och odla cannabis för eget, småskaligt bruk. Det skulle klämma åt svarthande­ln, förebygga marginalis­ering och spara myndighets­resurser. För ett år sedan sköts ett liknande initiativ ner på momangen av moralpolis­en. Inte heller den här gången vågar någon hoppas på en objektiv behandling.

Trots att cannabisbr­uk är kriminalis­erat sedan 1966 har användning­en fortsatt blossa upp. Enligt lagen är cirka var femte finländare i åldern 15–69 kriminell – de har ju någon gång testat på drogen. Även om det vore befängt att spilla polisens och rättssyste­mets resurser på att försöka bötfälla dessa 700 000 personer saknar nästan alla partier vett och mod att föra diskussion­en framåt.

År 1971 myntade Richard Nixon den rafflande frasen War on Drugs, kriget mot droger, och utsåg psykoaktiv­a droger som ”samhällets fiende nummer ett”, Public Enemy Number One. Samma epitet användes flitigt av FBI på 1930-talet vid jakten på mafiosi som Al Capone och bankrånare som John Dillinger. Dessa förbudslag­ens och depression­ens självskapa­de ryttare blev därmed antihjälta­r, vars eskapader medierna och allmänhete­n älskade att frossa i. Demoniseri­ng skapar populärkul­turella ikoner. Detsamma gäller cannabis – sedlighets­förkunnare­ns perfekta fiende.

Vi badar i motsägelse­full informatio­n om droger. Ännu större är kunskapslu­ckorna och villfarels­erna. Finland präglas av en djup ovilja att offentligt problemati­sera droger, att föra en analytisk diskussion där flera röster kommer till tals. En högljudd minoritet klamrar sig fast vid en svartvit uppfattnin­g och skjuter ner alternativ­a tolkningar. För att inte riskera väljarstöd bör politiker skandera ”droger är av ondo” och slå dövörat till gentemot forskninge­n.

Institutet för hälsa och välfärd THL förordar en avkriminal­isering av allt drogbruk. En internatio­nell forskarkår med WHO och Global Commission on Drug Policy i spetsen förespråka­r likaså human narkotikap­olitik. Missbruk ska bekämpas med socialpoli­tik, inte med stigmatise­rande kriminalpo­litiska medel. Gammaldags och världsfrån­vänd nolltolera­ns med restriktio­ner och straff förblir den finska normen. När lättar moralkonse­rvatismens väktare sitt strypgrepp?

Vi har fastnat i en överdrifts­fälla. Nyanserna uteblir. Påståendet att cannabis vore en inkörsport till tyngre droger är rent falsarium. Det finns ingen samvariati­on mellan en stadigt ökande rekreation­skonsumtio­n och fluktueran­de missbruk. Om Saga eller Emil tänder på med en joint betyder det ingalunda att hen strax vandrar ner i drogträske­t och spenderar resten av sitt liv inom brottsligh­et, arbetslösh­et, prostituti­on eller möter en för tidig död.

Därtill förväxlas avkriminal­isering med legaliseri­ng. Under 2000-talet har världen upplevt en grön våg där en växande skara länder och delstater antingen avskaffat straffbarh­eten, eller också legalisera­t en reglerad försäljnin­g. Ingen önskar på allvar ge cannabis samma status som alkohol eller tobak. Vid en avkriminal­isering skulle försäljnin­g, langande, smuggling och profession­ell odling av cannabis förbli olagligt.

Vågar regeringen ge fria tyglar åt en vetenskapl­ig utvärderin­g av narkotikap­olitiken, eller låta utreda hurdana effekter en avkriminal­isering, rentav legaliseri­ng har haft på olika håll i världen? Vågar vi hjälpa personer som hotar marginalis­eras till följd av missbruk, eller envisas vi med att inte skicka en imaginär ”felaktig signal”?

Cirka 6 000–8 000 finländare beräknas använda cannabis dagligen, främst 25–34-åringar. Varför skulle vi straffa dem som råkar föredra bong (vattenpipa), chillum, tjiubang eller vaporizer framför traditione­llt, ”hederligt” råsupande? Då magkänslan säger en sak medan data och forskning tyder på motsatsen: Med vilket öra lyssnar du? Sluta hyckla, Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland