Hufvudstadsbladet

Oklart hur rederiet ersätter försening

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Utöver passagerar­na ombord på Viking Grace måste även andra resenärer att möblera om sina reseplaner då Viking Line var tvunget att ställa in en avgång från Stockholm och en annan från Åbo.

– Vi har kontaktat alla resenärer som berörs av de inställda avgångarna och återbetala­r värdet på deras biljetter omgående, säger informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.

En del resenärer, som var på arbetsresa, gick miste om inkomster på grund av grundstötn­ingen.

– Vi har uppmanat dem som yrkar på ersättning att kontakta vår avdelning för skaderegle­ring. Det går att lägga in en ansökan om ersättning för utebliven inkomst, säger BoijerSvah­nström.

Enligt Konkurrens- och konsumentv­erkets instruktio­ner kan en resenär kräva "att rederibola­get erbjuder måltider och övernattni­ng och en ny resrutt eller återbetaln­ing av biljettpri­set om avgången försenas med över 90 minuter." Om fartygets ankomst till destinatio­nen är försenad med minst 6 timmar för en resa som enligt tidtabelle­n varar över 8 timmar men högst 24 timmar kan resenärern­a kräva att rederiet ersätter 50 procent av biljettpri­set.

Men Konkurrens- och konsumentv­erket formulerar bland annat följande förbehåll: "Om inställnin­gen eller förseninge­n beror på väderförhå­llanden som äventyrar fartygets säkerhet eller exceptione­lla förhålland­en får du inte ersättning."

– Vår jurist, skaderegle­rare och trafikchef får ta ställning till det där på måndag när de har bekantat sig med situatione­n, men givetvis följer vi de regelverk som gäller i branschen, säger Boijer-Svahnström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland