Hufvudstadsbladet

Reformarbe­te

- Källa: Statsrådet

● Statsrådet har tillsatt en parlamenta­risk kommitté för att bereda en reform av den sociala tryggheten. Kommitténs mandattid pågår till mars 2027.

● I kommittén ingår en riksdagsle­damot från alla riksdagsgr­upper. I kommittén ingår också sakkunniga. Kommitténs arbete stöds av fem sektioner: sektionen för sysselsätt­ning och kompetens, sektionen för arbets- och funktionsf­örmåga, sektionen för boende, förvaltnin­gssektione­n och sektionen för forskning och utvärderin­g.

● Syftet med reformen av den sociala tryggheten är att åstadkomma ett system som ur individens synvinkel är tydligare och fungerar bättre och som gör det möjligt att samordna arbete och social trygghet i föränderli­ga livssituat­ioner. Syftet är att utveckla den sociala tryggheten både strukturel­lt och funktionel­lt på lång sikt.

● De fyra problemomr­ådena inom reformen: 1. Den sociala tryggheten­s komplexite­t. 2. Kombinatio­nen av arbete och social trygghet. 3. Utkomststö­d, grundskydd och boende. 4. Tjänster och förmåner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland