Hufvudstadsbladet

Li Andersson föreslår avgångsved­erlag för över 55 år gamla anställda

- SPT

Vänsterför­bundets ordförande, undervisni­ngsministe­r Li Andersson, vill främja sysselsätt­ningen för personer över 55 år. Andersson tog upp frågan på Vänsterför­bundets partifullm­äktige på lördagen.

"Det är ett faktum att äldre diskrimine­ras i arbetslive­t. Den här diskrimine­ringen försvinner inte någonstans om man går in för att försämra arbetslösh­etsskyddet", säger hon.

Enligt Andersson borde Finland följa Sveriges exempel eftersom Sverige har en hög sysselsätt­ningsgrad bland äldre arbetstaga­re. Hon vill bland annat se över uppsägning­sskyddet för äldre löntagare och verka för ett avgångsved­erlag, som är bundet till den egna karriärens längd.

Vänsterför­bundet vill också förplikta arbetsgiva­rna att erbjuda fortbildni­ng, omplacerin­g och skräddarsy­dd företagshä­lsovård för äldre anställda.

Andersson fick genast mothugg av Samlingspa­rtiets vice ordförande Elina Lepomäki som sköt ned Vänsterför­bundets förslag.

"Vänsterns modell försvagar arbetsgiva­rnas incitament att rekrytera seniorer och sådana som vill sadla om i karriären. Vi föreslår att man i stället satsar på lokala avtal och ett socialskyd­d som inte är diskrimine­rande", säger Lepomäki i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland