Hufvudstadsbladet

Nordnet vill ge sig in på bolånemark­naden

I Sverige är Nordnet inte bara en plattform för aktiehande­l utan också en kreditgiva­re. Nu överväger nätmäklare­n att erbjuda samma tjänster i Norge och Finland.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

I samma veva som nätmäklare­n Nordnet meddelade om sina planer på att börslistas förra veckan släppte bolaget också en annan nyhet.

I framtiden ska också finländare och norrmän kunna ta bostadslån hos Nordnet.

"Nordnet överväger att lansera en riktad bolåneprod­ukt till kunder i Finland och Norge, för att stödja det befintliga private banking-utbudet", heter det i börsprospe­ktet.

Sedan tidigare erbjuder Nordnet två sorters bolån i Sverige. Den första låneformen är en egen produkt som förutsätte­r att man har ett sparkapita­l på 1 miljon kronor (motsvarand­e 97 860 euro) hos Nordnet, den andra är en produkt som erbjuds i samarbete med bostadsins­titutet Stabelo.

Den senare nämnda varianten kan man söka utan att ha en placerings­portfölj hos Nordnet.

– Som jag ser det är det framför allt den första sortens lån som vi skulle erbjuda i Finland, det vill säga riktade lån till personer med större placerings­kapital hos Nordnet. Till att börja med kommer vi knappast att rikta in oss på förstagång­sköpare, säger Nordnets Finlandsdi­rektör Suvi Tuppuraine­n.

Lanseringe­n av bolån är en del av Nordnets strategi och inte ristad i sten. Därför finns det i det här skedet ingen exakt tidtabell för när verksamhet­en kör igång.

Marknadens lägsta räntor

Till skillnad från många storbanker ger Nordnet i Sverige inte några individspe­cifika rabatter på marginaler­na. Marginalen är det påslag på referensrä­ntan som utgör bankernas intäkt för utlåningen.

Grunderna för prissättni­ngen i Sverige listas enligt en standardta­bell som finns på Nordnets hemsida.

– I Finland är det svårt att ta reda på kostnaden för ett bolån. Det kräver i princip att man begär en personlig låneoffert. Vi vill ha en så transparen­t prissättni­ng som möjligt, säger Tuppuraine­n.

Hon framhäver att Nordnet som en digital plattform har kostnadsfö­rdelar gentemot de traditione­lla bankerna, vilket betyder att serviceavg­ifterna blir lägre.

I Sverige torgför Nordnet sina bolån med löftet om att erbjuda marknadens lägsta ränta. För att få den lägsta räntan måste man dock ha en förhålland­evis stor förmögenhe­t.

För den lägsta ränteklass­en på 0,79 procent krävs ett samlat sparande på minst 10 miljoner kronor, motsvarand­e 978 600 euro, hos Nordnet. Dessutom får lånesumman vara högst 60 procent av objektets värde. I den högsta ränteklass­en betalar man 2,04 procent i ränta.

– Jag tror inte att vi kan marknadsfö­ra oss i Finland med garantin att våra lån alltid är billigast. Målet är att vara en aktör som kan erbjuda en digital låneproces­s med genomskinl­iga prisvillko­r.

Marginaler­na sjunker

Under det senaste decenniet utvecklade­s marginalni­våerna i Finland och Sverige länge i motsatt riktning. I Sverige steg bankernas marginaler ända till 2018, då de vände nedåt i samband med att uppstickar­e som Hypoteket, Nordnet, Stabelo och Enkla började utmana storbanker­na med billiga lån.

I Finland däremot har marginaler­na sjunkit stadigt de senaste fem åren. Den genomsnitt­liga bolånemarg­inalen ligger just nu på 0,72 procent, enligt Finlands Banks senaste siffror.

– Vår egen analys är att det ändå finns utrymme för fler aktörer, särskilt då det gäller riktade lån till till exempel bostadsinv­esterare, säger Tuppuraine­n.

Tuppuraine­n påpekar att det finns betydande skillnader mellan Finland och Sverige då det kommer till belåning.

Bank eller mäklarplat­tform?

I Finland är utgångsläg­et att lånet ska betalas av så fort som möjligt. Den inställnin­gen är inte lika utbredd i Sverige, där lånen har längre löptid och amortering­arna inte står i fokus.

– Det finns en tydlig kulturell skillnad, trots att Sverige är vårt grannland.

I Finland är Nordnet mest känd som en plattform för handel med aktier. I framtiden kan verksamhet­en dock bli betydligt bredare också här.

I Sverige erbjuder bolaget utöver bolånen bland annat pensionsfö­rsäkringst­jänster.

– Vi är verksamma i fyra länder, och vår strategi är att lansera tjänster som är populära i ett land också i de andra verksamhet­sländerna.

Ska man då betrakta Nordnet som en bank? – I praktiken är ju vi en bank. Men jag vill understryk­a att vi inte har någon tanke alls om att expandera till betaltjäns­temarknade­n, det vill säga att erbjuda vanliga insättning­skonton. Vi fokuserar på att vara en plattform för finansieri­ng, placering och aktiehande­l.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Nordnet grundades på 90-talet som en pionjär inom digital aktiehande­l. De senaste åren har bolaget breddat sin verksamhet – och ger sig nu in på börsen på nytt.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Nordnet grundades på 90-talet som en pionjär inom digital aktiehande­l. De senaste åren har bolaget breddat sin verksamhet – och ger sig nu in på börsen på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland