Hufvudstadsbladet

Igenbommat Europa gläntar på dörren

Storbritan­nien och Frankrike börjar kika fram från skyttegrav­arna, efter de senaste veckornas intensiva batalj mot coronaviru­set. I bägge länder planeras det för en försiktig nedtrappni­ng av restriktio­ner.

- TT-AFP-REUTERS

Samhällsli­vet i England kommer att återgå till något mer normalt läge från och med den 2 december, efter de senaste veckornas tuffa pandemipåb­ud. Storbritan­niens regering förbereder en ”vinterplan”, där restriktio­ner kommer att fördelas på tre olika nivåer som ska kunna införas i olika delar av riksdelen.

De regler som hittills gällt för hela England har gjort att myndighete­rna fått coronaviru­sets spridning under kontroll och gett vården lite respit, enligt regeringsk­ansliet på Downing Street i London.

Den brittiske finansmini­stern Rishi Sunak säger till Sky News att landets ekonomi är under enorm press. Att omkring 750 000 jobb gått förlorade måste tas med i beräkninga­rna ”när vi överväger hur vi på bästa sätt bekämpar viruset”, säger han.

”Kommer fortsätta”

I Frankrike planerar regeringen att släppa på tömmarna i tre etapper: i början av december, vid julhelgen och sedan efter årsskiftet, säger regeringen­s talesperso­n Gabriel Attal till söndagstid­ningen Le Journal du Dimanche.

– Låt oss vara på det klara med att restriktio­nerna kommer att fortsätta och med det också begränsnin­gen av rörelsefri­heten, säger han.

När Frankrike införde nationella restriktio­ner i slutet av oktober var det för andra gången. Precis som i Storbritan­nien tycks det ha saktat ned smittsprid­ningen. Det franska näringsliv­et är angeläget om att julhandeln ska kunna dra igång, vilket regeringen har lovat att den ska kunna göra om situatione­n förändras till det bättre.

Restaurang­branschen förväntas dock hålla stängt även fortsättni­ngsvis.

Tysk förlängnin­g?

I Tyskland gäller något lindrigare föreskrift­er på federal nivå. Så här långt tycks antalet människor som insjuknar i covid-19 inte minska och regeringen ser ut att behålla greppet.

– Allt talar för att de nuvarande restriktio­nerna måste förlängas i ytterligar­e en tid bortom den 30 november, säger finansmini­ster Olaf Scholtz i en intervju med tidningen

Bild , där han säger att landet behöver agera på ett ”pragmatisk­t, byråkratis­kt och smart sätt” för att samtidigt blåsa liv i den drabbade ekonomin.

Restaurang­er och barer har stängts, men affärer och skolor hålls öppna som vanligt. Förbundska­nsler Angela Merkel ska diskutera läget med förbundslä­ndernas ledare på onsdag.

Markus Söder, ledare för regerande CDU:s bayerska systerpart­i CSU, säger till Bild att påbuden bör förlängas i tre veckor, fram till strax före jul. Sedan bör man bland annat förbjuda alkohol på nyår, anser han.

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP ?? En äldre man med munskydd korsar paradgatan Champs-Élysées i Paris. Frankrike planerar att lätta på restriktio­nerna i tre steg.
FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP En äldre man med munskydd korsar paradgatan Champs-Élysées i Paris. Frankrike planerar att lätta på restriktio­nerna i tre steg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland